Het Moeilijke Leven Van Een Kabbalist

Laitman_912Vraag: Hoe kan een Kabbalist zich, ondanks allerlei problemen, constant op een hoog spiritueel niveau bevinden?

Antwoord: Ik zal mijn ervaringen met je delen. Ik heb het erg druk en ik probeer ook om het steeds druk te hebben. Ik sta vroeg op, soms om 12 uur ’s nachts. Van 3 tot 6 in de ochtend geef ik een Kabbalah les, na de les ga ik met mijn vrouw een wandeling maken, dan ga ik ontbijten en een uur slapen.

Als ik ben opgestaan, verdiep ik mij in allerlei materiaal dat op mijn computer staat. Van 10 – 11 wordt er gefilmd en dit gaat zo door tot in de avond met tussendoor wat pauzes en meetings. Verder schrijf ik artikelen, ik werk aan mijn blog en ik bereid presentaties voor. Ik studeer ook zelf: Talmud Eser Sefirot van Baal HaSulam en andere boeken, soms verdiep ik mij in andere bronnen.

Ik kijk altijd naar het laatste nieuws en enkele commentaren daarop. Af en toe kijk ik graag naar programma’s over de natuur. Mijn werkrooster is helemaal vol.

Vraag: Komt het ooit voor dat u verdriet hebt? Huilt u wel eens?

Antwoord: Hoe vreemd het misschien mag klinken, ik ben ook een menselijk wezen. Ik heb gevoelens, gedachten, zwakheden, successen, etc.

Ik ben met veel mensen over de hele wereld verbonden en ik voel mij betrokken bij de lotsbestemming van de wereld, hoewel ik dit als iets incidenteels ervaar, want het is een middel om de Hoge Wereld te ontdekken.

Ik ken dezelfde gevoelens als jij, denk niet dat ik een marionet ben! Je kunt alleen niet zien wat er in mij omgaat.

Ik verbaasde me in het begin ook over mijn leraar, totdat ik vertrouwder met hem werd en mij bewust werd van wat er schuil ging achter zijn uiterlijke onverschilligheid en blijmoedigheid.

Kabbalisten ervaren haarscherp de op- en neergangen: zij beleven perioden waarin zij heel sterk zijn, ook heel emotionele tijden en perioden van afstandelijkheid waarin zij zich afgescheiden voelen van de wereld en van mensen. Aan hen worden perioden van leegheid van het universum onthuld die zodanig zijn dat geen enkel gewoon mens ze kan voelen.

Dit betekent dat er momenten zijn waarin je wanhoop voelt, je voelt je zo depressief dat het lijkt alsof je geen verbinding meer hebt met het leven, voor een Kabbalist zijn deze gevoelens duizenden malen sterker en dieper dan voor een gewoon mens. Hij heeft echter de juiste middelen om met deze staten om te gaan, desondanks heeft hij ze en voelt hij ze.

Het egoïsme van een Kabbalist is veel groter dan dat van een gewoon mens. Er staat geschreven: “Hij die groter is dan zijn vriend, heeft ook een groter verlangen.” Dit betekent dat een mens die groter is, ook een groter egoïsme heeft. Welbeschouwd is het zo dat een Kabbalist een groot mens is met grote tekortkomingen, maar tegelijkertijd iemand die heel bevoorrecht is, dit betekent dat hij alles heeft wat hij nodig heeft.

From the Kabbalah Lesson in Russian 6/9/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed