De Rol Van De Vrouw In De Spirituele Ontwikkeling Van De Mensheid

laitman_237Vraag: Wat is de rol van de vrouw op kritische momenten in de geschiedenis van de mensheid?

Antwoord: Op alle kritische momenten in de geschiedenis van de mensheid, was het juist de vrouw die sinds de oudheid de meest cruciale factor is. De eerste grote vrouw was Eva, dankzij haar werd het ego, een grote egoïstische kracht waardoor de wereld zich ontwikkelt, onthuld. Een hoera voor onze gemeenschappelijke matriarch!

De daaropvolgende grote vrouw was Sarah. Juist dankzij haar ontwikkelde Abraham zich toen de Schepper tegen hem zei: “Luister naar wat Sarah tegen je zegt.” In feite is het zo dat alle grote mannen waarop we zo trots zijn, groot waren omdat zij naar hun vrouw luisterden. Dit is een gegeven feit!

Toen werd Ismaël geboren, de oudste zoon uit het geslacht van Abraham, hij werd een profeet en de voorvader van het Arabische volk. Dankzij zijn moeder werd hij groot, zij was een slavin van Sarah. Abraham zegende hem.

Daarna kwamen de aartsmoeders Rebecca, Lea en Rachel die leiding gaven aan hun echtgenoten Isaac en Jacob. Dankzij de inspanningen van zijn moeder kreeg Jacob het eerstgeboorterecht.

Hadden de kinderen Israëls Egypte kunnen binnentrekken zonder de vrouw van Potifar, Farao’s minister, als zij niet had geprobeerd om Jozef te verleiden, waarna hij in een kerker werd opgesloten en later als een held werd bevrijd? Dankzij zijn zuster Miriam kwam Mozes in het paleis van Farao terecht waar de dochter van Farao, Batya, hem opvoedde. Toen Mozes bij Jethro woonde, trouwde hij met Tzipora, zij gaf hem leiding en bracht zijn kinderen ter wereld, ook stuurde zij hem terug naar Egypte, ze zei tegen hem dat hij terug moest gaan naar zijn volk.

Tijdens de uittocht uit Egypte steunden de vrouwen de mannen ononderbroken, zij inspireerden hen met hun liederen. Zij dwongen hen om zich goed te verbinden met elkaar. Aan de voet van de Sinaï stonden zij rondom de mannen en zij drongen er bij hen op aan om de Schepper te onthullen. Met de Schepper in het midden en de vrouwen achter hen konden zij niet anders dan de Torah ontvangen.

Toen het volk Israël het land Israël binnentrok, kwamen er vrouwelijke profeten die het volk leidden. Zij waren als profeten anders dan Sarah, Rebecca, Lea en Rachel. Ze bevonden zich op een hoger spiritueel niveau dan de mannen. Geleerde mannen met witte baarden gingen naar hen toe voor een innerlijk spiritueel advies.

We zien dit ook toen het volk voor de tweede keer in ballingschap leefde in Babylonië, toen koningin Esther heimelijk en onopvallend dingen regelde. Het woord ‘Esther’ komt van het woord “Histara” (verborgenheid), daarom wordt het grote boek over de uittocht uit de ballingschap in Babylonië Het Boek Esther (de onthulling vanuit verborgenheid) genoemd.

Het koninkrijk Israël werd dankzij Ruth gesticht, zij behoorde tot een ander volk maar zij voegde zich bij het volk Israël en zei: “Dit huis zal mijn huis zijn.” Zij werd de overgrootmoeder van de grootste Joodse koning, koning David. In Israël was het koningschap niet overerfbaar zoals bij andere volkeren, de koning werd op basis van zijn spirituele niveau gekroond. Daarom kunnen we Ruth de moeder van de dynastie – die zich op het hoogste spirituele niveau bevond – noemen.

Koning David bereikte grote hoogten en werd de grootste spirituele leider van onze wereld dankzij zijn relatie met een speciale vrouw: Bat Sheva. Dankzij haar steeg hij op naar het volgende niveau. Zijn grote daden en zijn ontzag voor de Schepper komen tot uitdrukking in zijn boek de Psalmen, de hele wereld citeert zijn psalmen tot op de dag van vandaag.

From the Kabbalah Lesson in Russian 5/29/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed