Leraar En Student – De Hogere En De Lagere

Dr. Michael LaitmanDe Torah, Dewarim (Deuteronomium) 1:37 – 1: 39. Ook op mij was de Eeuwige boos door jullie schuld toen Hij zei: “Ook jij zult daar niet komen, Joshua, zoon van Nun, die je steeds bijstaat, hij zal er komen, sterk hem, want hij zal het Israël als erfgoed in bezit laten nemen. En jullie kleine kinderen, waarvan jullie gezegd hebben, dat ze oorlogsbuit zouden zijn, jullie zonen die vandaag-de-dag nog niet weten van goed en kwaad, die zullen daar komen, hun zal Ik het geven en zij zullen het in bezit nemen.” (Vertaling: Jitschak Dasberg)

Tijdens de 40 jarige doortocht door de woestijn vervult een mens de eigenschappen die hij had toen hij aan zijn spirituele reis begon op een volkomen wijze, namelijk nadat hij de Torah ontvangen heeft, totdat hij de eigenschap ven Bina heeft bereikt voordat hij het land Israël binnengaat. Nu moeten al die eigenschappen een compleet nieuwe vorm verkrijgen: ontvangen om te geven.

Vraag: Wat betekent het voor een student dat hij op weg is naar de Berg Sinaï en later van de Berg Sinaï naar Bina trekt, en zo naar het volgende niveau?

Antwoord: Een student voert deze handelingen uit in relatie tot zijn leraar door zich steeds meer te annuleren voor de leraar. Hij bereikt het inzicht dat alles waarvan hij eerder dacht dat het goed was, nu absoluut verkeerd blijkt te zijn. Het werkt altijd zo op het lagere niveau ten aanzien van het hogere niveau.

Een student ziet zijn leraar in een nieuwe vorm die hij pas nu begint te onthullen, daarvoor begreep of voelde hij dat niet. Hij hechtte geen waarde aan zijn leraar. Zoals er geschreven staat: “Een ieder die de hogere ontkent, ontkent hem omdat hij lager is.”

Vraag: Wat is de betekenis van de opstand van het volk tegen Mozes, tegen de leraar?

Antwoord: Dat is een natuurlijk verschijnsel! Zij kunnen het niet eens zijn met wat hen wordt aangeboden. In een dergelijk geval overlijdt de leraar.

In onze wereld sterft hij fysiek, en op spirituele niveaus sterft hij spiritueel voor de student. Op het moment dat de student ermee stopt om van zijn leraar gebruik te maken als de hogere, sterft deze mens voor hem, dit betekent dat hij ermee stopt om hem te leiden. En in fysieke vorm: als studenten niet meer om hun leraar vragen, heeft hij niets meer te doen in deze wereld.

Elk niveau is voor de lageren. Op basis van deze directe verbinding heeft het voor de leraar geen zin meer om in de materiële wereld te blijven als zijn studenten niet meer om hem vragen.

Je kunt dit studenten niet kwalijk nemen omdat zo’n situatie onherroepelijk is en natuurlijk! De leiding die zij van Boven ontvangen is zodanig dat zij de indruk hebben dat zij perfect kunnen overleven zonder leraar. Zij hebben al ontvangen wat zij nodig hadden, ze hebben alles uitgezocht en nu denken ze dat zij weten hoe ze verder moeten. Hij vermindert zelfs hun tempo en leidt hen enigszins af.

Hetzelfde gebeurt ten aanzien van Mozes. Het volk denkt dat hij hen al alles heeft gegeven, ze zien in hem de volgende niveaus niet en de volgende mogelijkheden, daarom sterft hij.

Vraag: Wat betekent dan de dood van de generatie voor de studenten?

Antwoord: Als zij naar het volgende niveau oprijzen, moeten zij door staten heengaan waarin al hun vorige verlangens, ongeacht de mate waarin zij gecorrigeerd waren, moeten sterven, dit betekent dat zij een nieuw niveau voor zichzelf moeten accepteren, namelijk ontvangen om te geven.

Ik hoop dat iedereen dit zal begrijpen, weten, voelen en ervaren en dat we het land Israël zullen binnengaan.

Vraag: Wat hebben studenten nodig om van het verleden te leren? Wij leren er immers nog steeds van zodat die generatie niet zal sterven.

Antwoord: We kunnen nergens iets van leren. We hebben simpelweg dit verhaal. We zullen echter nog steeds op Mozes neerkijken en ons verzetten tegen Mozes die ons voorwaarts leidt. Dit zal zich steeds weer in iedere mens herhalen.

Vraag: Verzette u zich innerlijk ook tegen uw leraar?

Antwoord: Natuurlijk. Zonder dat kan je niet verder komen. Daarom zei hij tegen mij: “Ik begrijp dat ik de oorzaak ben van alle narigheid in je leven.”

De hogere begrijpt dit heel goed. Dan handelt hij ten behoeve van de lagere, ofwel hij slaat hem, met pijn in zijn hart, op de manier waarop we kleine kinderen straffen, of hij wacht totdat de lagere volwassen wordt.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 1/6/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: