In De Gevoelens Van Een Kabbalist Kruipen

laitman_209Vraag: Er zijn mensen die een tekst lezen door alleen met hun ogen over de pagina te gaan en dan alweer naar de volgende pagina. Ze nemen de details van de tekst niet in zich op, maar ze kunnen precies vertellen wat de essentie en het belangrijkste idee van de tekst is. Kun je deze manier van lezen vergelijken met de manier waarop je tot de essentie van de Kabbalistische bronnen doordringt?

Antwoord: Nee, in de Wijsheid van Kabbalah passen we dit niet toe. Je hebt het over een speciale methode die we op Internet kunnen vinden, een methode die je leert hoe je alleen maar met je ogen over een pagina kunt gaan. Maar in de Wijsheid van Kabbalah gaat het er niet over hoe je over een tekst moet kunnen spreken. Integendeel, je moet de tekst langzaam lezen en steeds weer teruggaan naar het begin en het midden van de zin, van “voren naar achteren en weer terug”, op die manier proberen om je te verbinden met degene die de tekst schreef, voelen wat hij schreef, in zijn gevoelens kruipen en je samen met hem door de tekst bewegen. Snelheid levert hierbij niets op. Als ik elke zin niet steeds opnieuw lees, ten minste twee keer, en daarna niet terugkeer naar het begin van de paragraaf, voel ik de tekst niet.

Vraag: U hebt al deze teksten zelf minstens 150 à 200 keer gelezen, als het niet meer is. Ontstaat er hierdoor steeds weer vernieuwing in u? Hebt u het gevoel dat u elke keer weer nieuw bent?

Antwoord: Jazeker! Voordat de les begint lees ik een tekst, na de les moet ik de tekst nog een keer bekijken om verder te komen, dan zal ik de tekst zelfs op een heel andere manier zien.

Vraag: Geniet u van het werken met teksten?

Antwoord: Er is niets aangenamers in het leven dan het gevoel dat dan bij je binnenkomt, de logica die wordt geabsorbeerd door de innerlijke betekenis van elke zin onthult een gevoel van nabijheid van de Schepper, een beeld van de wereld en haar structuur!

From the Kabbalah Lesson in Russian 2/7/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed