Groot Of Gebrekkig?

Laitman_001_01Vraag: Maakt het een mens groot in de ogen van de vrienden of van de Schepper als hij gelijkvormig is aan de Schepper? Als we het in ons fysieke lichaam moeten bereiken, is het moeilijk voor een mens om een gevoel van superioriteit te vermijden, want dit is onze aard.

Antwoord: Nee, als we op de Schepper gaan lijken om gelijkvormigheid met Hem te bereiken, verdwijnt het gevoel dat we, in de ogen van de vrienden of in de ogen van de Schepper, superieur zouden zijn aan anderen. Integendeel, wij krijgen de eigenschappen van liefde, geven en bescheidenheid, ik zou zelfs willen zeggen van nederigheid, want wij gaan zien hoe lelijk en gebrekkig wij zijn voordat we op de Schepper lijken. Met andere woorden: we bezitten totaal niets om trots op te zijn. De mens is het meest corrupte schepsel in de wereld. Als we naar de mensheid kijken en naar hoe we handelen in de wereld, zien we dat er niets is om trots op te zijn.

Als een mens geleidelijk aan op de Schepper gaat lijken, verliest hij het verlangen om ergens trots op te zijn volkomen, vooral wanneer hij niet alleen tot het besef komt wie hij is ten opzichte van de Schepper, maar ook voelt dat hij de minste is van de gehele mensheid, hoewel hij eigenschappen heeft die boven anderen uitsteken. Het punt is dat de mensheid niet voelt dat zij corrupt is en correcties nodig heeft, een Kabbalist voelt dat wel. Daarom voelt hij zich gebrekkig tegenover alle andere mensen in de wereld.

Vraag: Als wij, doordat wij de eigenschappen van de Schepper hebben verkregen, een gevoel hebben dat wij tekort schieten, waarom moeten wij daar dan naar verlangen?

Antwoord: Een mens komt juist dichter bij het Doel door de mate waarin hij voelt hoe gebrekkig hij is, maar tegelijkertijd krijgt hij sublieme eigenschappen, want iedereen die een bepaalde wetenschap bestudeert en daarbij begrijpt dat er dingen zijn die hij niet weet, verkrijgt deze kennis juist doordat hij zich bewust is van wat hij niet weet.

From the Kabbalah Lesson in Russian 3/13/16

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed