Een Kabbalist Is Iemand Die In Twee Werelden Leeft

Laitman_109Vraag: Wat betekent het dat Kabbalisten in twee werelden leven, in deze wereld en in de spirituele wereld?

Antwoord: Een Kabbalist is een heel interessant mens. Naar onze maatstaven kan hij geen heilige genoemd worden. Hij is een normaal mens met vijf normale zintuigen (horen, zien, proeven, ruiken en voelen).

Een Kabbalist leeft in een fysiek lichaam met alle instincten die zich daarin bevinden, gecombineerd met allerlei gewoonten en hobby’s. Dit betekent dat een Kabbalist net zoals ieder ander de wereld ziet, voelt en beschouwt via zijn animale lichaam.

Daarnaast maakt hij echter deel uit van een groep gelijkgestemden die er een groot verlangen naar hebben om de spirituele wereld te bereiken. Daarom ontwikkelt hij zich vanuit dat verlangen naar een steeds hoger niveau. Dit is het tweede kenmerk van iemand die we een Kabbalist noemen.

Mensen met wie hij is verbonden, hoeven echter niet meer in onze wereld in een lichaam te leven, dat is niet belangrijk voor hem. Hij voelt de krachten achter alle objecten en is ermee verbonden, namelijk met de zielen, want ons grote verlangen naar een hoger niveau ontwikkelt zich via de ziel.

Enerzijds neemt hij deze wereld waar, hij voelt al het lijden hier en wil mensen boven deze wereld verheffen, anderzijds ontwikkelt hij zich naar een steeds hoger niveau en is hij hun gids.

Vraag: Is er een soort verbinding tussen het fysieke lichaam en de spirituele ontwikkeling van een mens?

Antwoord: Er is geen sprake van een verbinding. Een mens leeft in een fysiek lichaam totdat hij het zogenoemde ‘punt in het hart’ ontdekt. Dan lijkt het alsof hij zijn lichaam loslaat. Hij houdt zich niet meer uitsluitend met zijn lichaam bezig, hij gaat werken aan de ontwikkeling van het punt in het hart.

Dit betekent echter niet dat hij de schoonheid van deze wereld niet meer ziet, dat hij niet meer houdt van mensen die hem dierbaar zijn, dat hij niet meer lekker zou willen eten, enz. Alles wat voor een mens in deze wereld typerend is, is ook in hem aanwezig. Met andere woorden: mensen die zich spiritueel nog niet ontwikkeld hebben, hoeven niet bang te zijn dat ze iets verliezen. Integendeel, ze zullen het gebied waarmee ze contact hebben juist steeds meer uitbreiden.

From the Kabbalah Lesson in Russian 12/13/15

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed