Na De Tragedie In Parijs, Deel 1

Laitman_727Vrijheid en Tolerantie

Vraag: Na de verschrikkelijke terroristische aanslagen in Parijs waarbij 129 mensen om het leven kwamen, wordt er door velen gezegd dat dit het begin van de Derde Wereldoorlog is.

Antwoord: Dit is de Derde Wereldoorlog nog niet want dat zou het een nucleaire oorlog zijn die onze wereld volledig zou vernietigen.

Natuurlijk bagatelliseer ik de betekenis van de tragedie die Frankrijk en de hele mensheid heeft getroffen niet. Helaas zijn deze terroristische daden al gemeengoed geworden. Een week geleden is er een Russisch vliegtuig neergestort in Egypte. Er bevonden zich ruim 200 mensen aan boord.

Het gaat hier nog niet over een Derde Wereldoorlog, het zijn wel de eerste symptomen. Als we op deze manier doorgaan zal deze oorlog onvermijdelijk uitbreken, want de situatie in de hele wereld verslechtert steeds meer en we naderen een rampspoed.

Vraag: Frankrijk is een natie met democratische waarden zoals vrijheid, gelijkheid en broederschap: de slogans van de Franse revolutie. Hoe is het mogelijk dat juist hier de duistere krachten van het kwaad actief worden?

Antwoord: Sinds de Franse revolutie heeft de democratie heel veel ontwrichtingen meegemaakt. De vrijheid werd tot een grenzeloze tolerantie voor iedereen. Dit is niet goed. Alles moet worden afgewogen, want onze wereld bestaat op basis van het evenwicht tussen twee krachten, licht en donker, plus en min, koude en warmte.

De gehele natuur is gebouwd op de samenwerking tussen twee tegenpolen. Wanneer we echter alleen spreken over vrijheid zonder enige beperking, kan dat verschrikkelijke gevolgen hebben, nog ernstiger dan slavernij en dictatuur. Het is heel moeilijk om in opstand te komen tegen degenen die kwaad doen wanneer dit wordt verpakt in het spandoek van vrijheid en democratie. Dus alle goede dingen – zelfs vrijheid – moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn.

We hebben in de afgelopen decennia gezien dat Frankrijk een toevluchtsoord is geworden voor migranten uit Afrika en het midden oosten. In Frankrijk blijft er niets over van de oude Europese natie die beroemd was door de klassieke literatuur, cultuur en onderwijs. Alleen de herinneringen daaraan bestaan nog.

De voormalige slogans vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn mooie woorden geworden die niet overal worden toegepast en het is twijfelachtig of dat wel mogelijk is: laten we realistisch zijn. Er bestaat een democratie waar we aardig over kunnen discussiëren, zoals in een toneelstuk en daarnaast bestaat er een harde werkelijkheid waarin de democratie al geruime tijd niet meer bestaat.

Het is noodzakelijk om te differentiëren tussen dromen en werkelijkheid, vanuit het diepste respect wat ik voor Frankrijk heb: het was de eerste natie die de hele wereld naar democratie leidde, naar een nieuwe cultuur en onderwijs. Waarbij opgemerkt moet worden dat dit slechts een tijdelijke trend was. De stormachtige periode van herstel, die aan de hele wereld het Impressionisme gaf en alle revolutionaire innovaties, is voorgoed voorbij.

Nu er bijna 150 jaar zijn verstreken leven we in een volkomen andere tijd. Nu domineren macht en terrorisme. In plaats van de kleuren blauw, wit en rood wordt Frankrijk gesymboliseerd door de kleur groen. Dit is van grote invloed op het hele leven. We kunnen onmogelijk zeggen dat Frankrijk nog een Franse natie is als10% van de bevolking uit moslims bestaat die hun wetten aan iedereen gaan opleggen.

De Franse president is niet langer de vertegenwoordiger van Frankrijk. Hij wordt onder druk gezet door macht. Frankrijk is in twee kampen verdeeld. Extreem rechts onder het leiderschap van Le Pen wil Frankrijk terugbrengen naar een eerder model, hoewel we hierbij bijna over fascisten kunnen spreken.

Na de angst voor terrorisme die nu in Frankrijk heerst, beschouwen de Fransen hen niet langer als extremisten. De Fransen neigen er nu naar voor die kant te kiezen. Er is geen andere ontsnapping mogelijk dan voor de aanpak van extreem rechts te kiezen.

Wordt vervolgd

From the Israeli Radio Program 103FM 11/15/15

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed