Het Menselijk Gedrag

laitman_556Vraag: Kunnen we zeggen dat een mens vroeg of laat gaat begrijpen dat ‘Korach’, ‘melaatsheid’ en allerlei andere onderwerpen waar de Torah over spreekt, over zijn innerlijke eigenschappen gaan?

Antwoord: Het is onwaarschijnlijk dat dit door de massa op de juiste manier begrepen wordt, voor de enkeling is het echter mogelijk om zichzelf te transformeren.

Bij de massa gebeurt dit op een veel eenvoudiger manier omdat de Natuur hen verandert, zij voelen niet eens dat zij veranderen. Hoe ziet hun gangbare leven eruit? Vandaag denk ik ergens over na en ik herinner me niet eens meer waar ik gisteren aan dacht.

Voor de enkeling is het heel moeilijk om de massa op een hoger plan te brengen omdat hij een unieke verhouding met hen heeft, een uniek ego.

Vraag: Betekent dit dat we te weinig mensen hebben die het volk op een hoger plan kunnen brengen?

Antwoord: Nee. De massa wordt volledig bestuurd en veranderd door de krachten die in hen aanwezig zijn. Zij zijn niet bij het studie proces betrokken.

De enkeling heeft staten van eergisteren, gisteren, vandaag en morgen, omdat er in hem een systeem aanwezig is van innerlijke evaluatie en verduidelijking van wat er plaatsvindt. Zij vormen het hoofd van de collectieve ziel waardoor zij gedachten en intenties hebben en richtingen opgaan die in verbinding staan met de Schepper.

Dit houdt hen bezig en zij moeten alles in zich opnemen om het te kunnen absorberen en in te kunnen stemmen met het proces dat plaatsvindt. Nadat zij dit gedaan hebben, daalt alles wat zij begrijpen, aanvoelen en in zichzelf harmoniseren met de Schepper – vooral in vergelijking met de situatie van gisteren, vandaag en morgen – neer naar de massa, van het hoofd naar het lichaam.

De massa voelt echter geen veranderingen: zo zijn we en daarmee is het klaar. Ze begrijpen gisteren, vandaag en morgen niet, ze hebben geen duidelijkheid over hun innerlijke staten, over de evolutionaire beweging voorwaarts.

Zij voelen dit niet omdat zij zich op het animale niveau bevinden, en we weten dat een dier helemaal verbonden is met het moment en de situatie van het nu waarin het bestaat, het heeft geen problemen.

Een koe die vandaag op het grasland graast, verschilt totaal niet van een koe die 500 jaar geleden aan het grazen was. Als we echter een mens die 500 jaar geleden leefde vergelijken met de mens van nu, is er verschil.

Hoe ons menselijk bestaan 1000 jaar geleden voelde weten we niet meer, het is niet bewust in ons aanwezig. Wat wij meegemaakt hebben bestaat wel in ons maar het is verborgen in de reïncarnatie van de zielen. Daarom voelt de massa alles op een heel natuurlijke wijze aan, zonder dingen met elkaar te vergelijken: “Op deze manier denk ik er nu over.”

Het verschil tussen de massa en het hoofd – de Adam – is dat de Adam zich door de gehele tijdsas lijkt te bewegen: hij interesseert zich ook voor paleontologie, zoölogie, biologie, de wijsheid van Kabbalah, de toekomst, en vele andere onderwerpen.

Vraag: Als nu het hoofd voelt dat wat er in de Torah staat in hem plaatsvindt, hoe gaat dit dan bij de massa?

Antwoord: De massa accepteert dit op een natuurlijke manier. Plotseling zullen er compleet andere verhoudingen tussen mensen gecreëerd worden: “Geven? Waarom niet? Ik zie dat het nuttig en noodzakelijk is, dus dan moeten we zo leven.” Zij werken niet met het ego. Zulke gedachten en gevoelens ervaren ze gewoon in hun hart en hun gedachten en daar handelen ze naar.

Opmerking: Wat een gelukkige mensen …

Antwoord: Het gelukkigste object in de wereld is de steen, een steen heeft niets nodig, hij ligt daar gewoon maar op de weg. Uiteindelijk is het zo dat “Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart.” (Kohelet 1:18) (Prediker)

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 5/27/15

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: