Rede Boven Verlangen

Laitman_633_2Vraag: Heb ik het goed begrepen dat wij, als we dissemineren onder de 99% van de bevolking, van iets positiefs naar iets positiefs gaan, namelijk van een groot geluk naar een nog groter geluk?

Antwoord: Dat hangt er vanaf hoe je alles accepteert.

In de Introduction to The Book of Zohar staat geschreven dat er maar één staat is en dat deze volledig gecorrigeerd is. Wij bevinden ons in die staat maar wij nemen deze met onze zintuigen niet waar. Om heelheid echt te kunnen voelen, moeten we ons ontwikkelen.

Al ons werk bestaat eruit dat we ons op deze heelheid richten. Wij kunnen dit niet begrijpen omdat we zo gebroken zijn, innerlijk zo beschadigd dat wij de heelheid niet kunnen waarnemen. Het lijkt zoiets onmogelijks voor ons omdat dit leven voor ons alleen bestaat uit eten, slapen en tijdverdrijf, zoals in een film, en het komt niet in ons op om in ons leven aan iets anders te denken.

We moeten onszelf echter corrigeren, onze gevoelens, onze zintuigen, ons begrip en onze waarneming: alleen onszelf en niets anders. De intentie wordt in het midden van de groep gevormd. Hoe meer de groep groeit en sterker wordt, hoe sneller de intentie zich vormt.

Vraag: Als we in een cirkel zitten, gaan we soms door heel pijnlijke staten heen.

Antwoord: In zowel de slechte staten als de goede is het noodzakelijk om te onderzoeken of je je boven of in deze staten bevindt. Als je deze vraag niet kunt beantwoorden, is dat een teken dat je gevoelens en je intellect zich op hetzelfde punt bevinden. Zo kan je absoluut niet werken. Je moet boven je gevoelens uitgetild worden. Dit is de betekenis van “rede boven het verlangen”.

Je hebt deze twee punten die ver uit elkaar liggen en je onderzoekt je gevoelens via het intellect. Het zou kunnen dat je het niet eens bent met je gevoelens, maar je bent het ermee eens dat ze een plek verdienen en je moet er doorheen.

Stel dat ik me naar voel omdat mijn voet pijn doet. De dokter zegt: “Amputeer je voet.” Dan moet dat gebeuren. Ik begrijp dat hij iets goeds voor me doet. Het zal iets goeds voor me betekenen. Dus alle slechte staten waar je doorheen gaat, zijn alleen er alleen omdat dit het beste voor je is.

Vraag: Gaan mensen die tot de 99% behoren ook door zulke pijnlijke situaties heen als ze in cirkels zitten?

Antwoord: Nee, zij kennen deze dualiteit en deze tegenstellingen niet. Zij zitten in hun emoties en rijzen daar niet bovenuit. Het hangt van hun psychische gesteldheid af in welke mate zij enigszins boven de situatie uitkomen, maar alleen om van hun negatieve gevoel af te komen.

Wij elimineren dit negatieve gevoel echter niet. In plaats daarvan transformeren we het tot iets positiefs.

From the World Zohar Week “Integral Education Convention” Day Three 2/4/14, Workshop 5

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: