De Romance Van Het Spirituele Gebouw

Dr. Michael LaitmanVraag: Als wij de onthulling van spiritualiteit nog niet bereikt hebben, maar alleen nog studeren, doen we dan spiritueel werk of niet?

Antwoord: Je doet spiritueel werk omdat je spiritualiteit wilt bereiken, al ben je nog niet zover. Je kunt dit vergelijken met iemand die een huis bouwt. Het kan zijn dat je het over 20 jaar bouwt, maar je bent er al mee bezig. Je hebt het doel om spiritualiteit te bereiken en je komt verder, je komt er steeds dichterbij totdat je er bent. Zelfs al duurt het 20 jaar, wat is dan eigenlijk het probleem?

Vraag: Wat is belangrijker: studeren om je voor te bereiden voor de opgang naar spiritualiteit of spiritualiteit bereikt hebben? U hebt eens gezegd dat de Schepper meer van ons houdt als we ons alleen nog voorbereiden en niet als we spiritualiteit bereikt hebben.

Antwoord: Zeker, zolang je in de tijd van voorbereiding bent, span je je in zoals een baby, een klein kind dat nog niet weet waarnaar het op weg is. Juist op de plaats van verborgenheid heb je meer mogelijkheden om je houding ten opzichte van de Schepper te activeren en te onthullen, “de kracht van geloof”. Net zoals we in deze wereld het meest ontroerd worden door een klein kind en daar het meest van genieten.

In spiritualiteit is het anders, maar daar is wel de charme van deze naïviteit aanwezig, van dit trouwhartige verlangen als loyaliteit tussen wortel en tak. De grootste beloning komt en wordt aan de mens onthuld als resultaat van zijn inspanningen in de periode van verborgenheid tijdens die 20 jaar.

Wij denken dat deze voorbereidingsperiode verloren tijd is en we zouden die tijd willen overslaan om zo gauw mogelijk spiritualiteit binnen te gaan en werkelijk aan het werk te gaan vanuit volledig inzicht. We begrijpen echter niet dat juist deze jaren zo waardevol zijn. Hier ligt ook het probleem, want alleen degene die werkelijk een waarachtig verlangen heeft om te blijven gaat niet weg, de anderen verdwijnen.

Vraag: Wat is een waarachtig verlangen?

Antwoord: Een waarachtig verlangen noemen we een Reshimo dat voor correctie bedoeld is, dit is afhankelijk van de oorsprong van de ziel.

Vraag: Maar we willen allemaal de Machsom over?

Antwoord: Natuurlijk wil iedereen dat. Maar er zijn mensen zoals jij, die twee maal per week komen om te studeren en anderen komen iedere dag. Er zijn mensen die ’s avonds naar voetbal kijken en anderen die gaan dissemineren.

Vraag: Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dat waarachtige verlangen waar u over spreekt, in mezelf ga voelen?

Antwoord: Met de hulp van de omgeving.

Vraag: Maar ik behoor al tot zo’n prachtige omgeving! Wat kan ik daarin nog meer doen?

Antwoord: Je moet integreren met hen, zodat jullie één geheel worden, zonder enig verschil. Dit noemen we: als één man met één hart zijn. En dit is nu juist de moeilijkheid. Je belooft jezelf elke keer weer om dat te doen, en als de mogelijkheid zich voordoet, ga je er plotseling stiekem vandoor. Maar als je in die omgeving bent en er gewoonweg blijft en studeert, zal de tijd zijn werk doen.

From the 3rd part of the Daily Kabbalah Lesson 3/5/14, Writings of Baal HaSulam

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: