Israël: Hoop Op Revival

laitman_746_03Opmerking: De grote Kabbalist Baal HaSulam sprak over de terugkeer van de Joden naar het fysieke land Israël als de revival van de natie en een mogelijkheid om het doel van dit volk te bereiken.

Antwoord: Het punt is dat het volk dat teruggekeerd is naar dit land, zich moet organiseren en verenigen in de vorm van het volk Israël. Het is niet zomaar een groep mensen die hier nu 70 jaar woont nadat de staat Israël 70 jaar geleden is opgericht en 130 jaar na de eerste golf kolonisten, de eerste Aliyah. We moeten allereerst goed begrijpen wat de basis is waarop de nieuwe staat en de nieuwe natie kan ontstaan, zodat het werkelijk het volk Israël genoemd kan worden, namelijk direct op de Schepper gericht, op de eigenschap van liefde en geven. Op het ogenblik is de situatie heel anders.

Herzl droomde er ook van om alle Joden hier bijeen te brengen, dit was fysiek gezien juist maar de natie was er ideologisch bezien nog niet klaar voor. De staat was gebaseerd op socialistische principes en disputen die tot niets positiefs konden leiden.

Opmerking: Baal Hasulam hoopte op een revolutie, hij hoopte dat de Schepper, namelijk de wet van liefde, de eigenschap waarin wij bestaan, ons naar dit land zou brengen en ons zou samenvoegen tot één geheel.

Antwoord: In de twintiger jaren van de vorige eeuw dacht Baal HaSulam dat hij 3,5 miljoen Joden hier naartoe kon brengen, hoofdzakelijk vanuit Polen. Dit had een grote positieve ontwikkeling teweeg kunnen brengen voor de staat voordat deze opgericht was. Daarbij hoopte hij dat hij hen ideologisch verder zou kunnen brengen en dat hij hen, hoewel ze allemaal uit Joodse dorpen kwamen, zou kunnen leren waar hun opdracht op neer zou komen. Hij koesterde de droom dat hij een kleine groep van tien studenten zou hebben, dat zij samen zouden werken en studeren en dat de relatie die zij met elkaar zouden hebben golven van waarachtige waarheid zouden doen ontstaan. Dit werd echter niet bewaarheid.

Men koesterde de hoop dat het volk dat zich in Israël verzamelde in de loop van de tijd één verenigd geheel zou worden, maar het bleek precies andersom te zijn: het volk verspreidde zich en viel uiteen. Tot op de dag van vandaag is er sociale ongelijkheid en staat de ene partij lijnrecht tegenover de andere. Dit zal zo doorgaan totdat de zaak ontploft en wij in elke hoek van de aarde terecht komen. In de Torah staat geschreven dat – als wij niet compatibel zijn met dit land – het ons zal opslokken en daarna uitspuwen. Als wij ons wél verenigen met dit land, zal het een land zijn dat overvloeit van melk en honing. Helaas naderen we de situatie waarin we gaan zien dat we buitenstaanders worden.

Vraag: Wat kunnen wij nog doen als zelfs de grootste Kabbalist van de 20e eeuw dit niet voor elkaar kon krijgen?

Antwoord: Baal HaSulam slaagde er niet in omdat men niet naar hem luisterde. We kunnen hem dit niet kwalijk nemen en anderen evenmin, wij moeten gewoon harder werken. We hebben nu veel meer mogelijkheden en we doen wat we kunnen om voor de wereld een voorbeeld te zijn van verbinding en eenheid. Dat is ook niet gemakkelijk, maar we proberen het en laten we hopen dat we er uiteindelijk in zullen slagen.

From KabTV’s “The Last Generation” 6/14/15

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed