Een Duivel Met Hoorntjes Of Ons Eigen Egoïsme?

laitman_961Vraag: U zegt dat de wereld geregeerd wordt door Satan, de neiging tot het kwaad. Wat betekent dat?

Antwoord: Het heeft betrekking op ons egoïsme dat op verschillende manieren benoemd wordt: het verlangen naar het kwaad, Satan, duivel, Azazel, enz. Het blijkt dat onze wereld geregeerd wordt door onze ongecontroleerde egoïstische verlangens. Als ik zeg dat Satan in mij woont, wil dat zeggen dat de eigenschap van egoïsme in mij aanwezig is.

Vraag: Als Satan een eigenschap is, waarom wordt hij dan afgebeeld met hoorntjes en hoeven?

Antwoord: Hoorntjes, hoeven en een staart komen allemaal uit de fantasie van mensen. Deze elementen kunnen we trouwens ook in Kabbalah terugvinden, in de fysieke taal die bepaalde spirituele eigenschappen aanduidt. Daarom is het absoluut verboden om zulke afbeeldingen weer te geven en ons voor te stellen dat er krachten en spirituele eigenschappen zijn die zulke vormen hebben. Er bestaat niets kwaads in de natuur, uitgezonderd ons egoïsme.

Vraag: Waarom hebben mensen Satan dan op zo’n afschrikwekkende manier beschreven?

Antwoord: Deze afbeeldingen zijn van de afgelopen 500 jaar. Enerzijds wordt Satan afgebeeld in de vorm van een mens en anderzijds als een angstaanjagend dier. Zo verhoudt een mens zich onbewust tot zijn neiging tot het kwaad, het egoïsme dat ons constant opstookt. Het woord ‘Satan’ is afkomstig van het Hebreeuwse woord ‘Leastin’, dit betekent jatten, uitdagen, opstoken.

From KabTV’s “Conversations with Michael Laitman” 6/10/15

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: