Israëli’s En Joden

Laitman_421_01Vraag: Is er verschil tussen Israëli’s en Joden?

Antwoord: Ja, en een heel groot verschil! Israëli’s zijn mensen die in dit land wonen, zelfs als zij er tegen zijn, het bestaan van dit land verwensen en jaloers zijn op mensen die buiten Israël wonen. Israëli’s vormen een speciale laag van de bevolking, ze zijn hier geboren en opgegroeid en voelen zich vrij. Joden die uit andere landen naar Israël komen voelen zich anders. Ze hebben het gevoel dat hen een zekere mate van beperkingen wordt opgelegd.

Israëli’s die hier geboren zijn, voelen zich werkelijk op geen enkele manier beperkt, zelfs niet als zij voelen dat de wereld druk op hen uitoefent, zij accepteren dat niet, het gevoel van innerlijke vrijheid blijft in hen aanwezig. Joden die teruggekeerd zijn uit een land waar zij in ballingschap geleefd hebben, willen dingen verbergen waar Joden die hier geboren zijn zich niet voor schamen en waar ze ook niet bang voor zijn. Er bestaan grote verschillen tussen hen wat hun benadering van het leven en de wereld betreft.

Een Jood die in Israël is geboren, is natuurlijker en meer open, hij lijkt bijna naïef. Joden die in andere landen geboren zijn en daar hebben gewoond, maken altijd allerlei overwegingen: dit kunnen we wel doen, dat niet, hoe ver kunnen we gaan, etc. De plaatselijke bevolking maakt die overwegingen niet, ze zijn directer.

De nieuwe generatie echter, die in Israël is geboren en opgevoed door ouders die immigranten waren, draagt nog sporen van de ballingschap met zich mee. Daarom zijn ze innerlijk complexer. Ze hebben meer behoefte aan assertiviteit dan de Israëli’s. Ze begrijpen dat kennis, macht en prestaties belangrijk zijn en voelen de noodzaak daarvan, ze zijn niet tevreden met alleen een middelbare school opleiding. Ze hebben behoefte aan diploma’s, titels en prijzen. Dit alles hebben hun ouders aan hen overgedragen, omdat voor een Jood die in een ander land opgroeide kennis zijn enige bagage was.

From KabTV’s “Talks with Michael Laitman” 5/13/15

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: