Een Bron Van Levend Water

Dr. Michael LaitmanVraag: Hoe kunnen we op een logische manier aan mensen uitleggen dat verbinding de enige oplossing is voor alle problemen?

Antwoord: Het is duidelijk, eenheid tussen mensen geeft hen kracht. Op dit principe zijn het leger, politieke partijen en andere organisaties gebouwd. Zeker tegenwoordig krijgen een paar mensen die zich met elkaar verbinden van daaruit kracht.

Zelfs in de tijd van slavernij werd het verbond tussen slaven gevreesd. Ieder land is bang voor opkomende organisaties. Als meer dan honderd mensen zich met elkaar verbinden, wordt nagegaan wat er gaande is, wat zij doen en wat hun plannen zijn. Dit is nodig voor de openbare veiligheid.

Maar door onze verbinding met elkaar – als het de juiste verbinding is – gaan we voelen dat er een soort krachtbron is, een mind, een nieuw gevoel. We moeten ons inspannen om het te voelen en dat doen we niet. Als ik geen ontwaken ontvang vanuit het midden van de groep, een opwekkende spirit, een gevoel van warmte en liefde, een dieper voelen en denken, ben ik niet met het midden van de groep verbonden.

Zoals ik om de paar uur wat moet eten, is het ook nodig dat ik trek en honger voel om naar de groep te komen en dat ik me hierdoor laat voeden. Ik hoef niet fysiek naar de groep te komen, maar ik moet het midden van de groep voelen, ik voel een verlangen om van daaruit vervulling te krijgen voor mezelf.

Als je nog niet ziet en voelt wat het voordeel is van verbinding, is dat een teken dat je er nog aan moet werken. Zelfs de grootste Kabbalist kan niet los van zichzelf komen als hij zich terugtrekt op de een of andere verborgen plek. Hij moet minstens met een paar studenten verbonden zijn die aan hem gelijk zijn of groter zijn dan hij, zodat hij in de verbinding het voelen en denken van een hoger niveau zal ontdekken.

Elke keer is dat de manier waarop hij verder komt, anders leeft hij niet echt. Dan zal hij verstarren en sterven, want het leven moet zich steeds weer vernieuwen.

Daarom moeten wij – als we mensen helpen om zich met elkaar te verbinden – hen leren hoe zij de bron van levend water kunnen ontdekken zodat zij er van zullen kunnen drinken, vanuit het midden van de verbinding die zij met elkaar hebben. Dan zullen zij als resultaat de spirit van leven ontvangen. Ze zullen gaan voelen dat zij die spirit missen, zoals een klein kind dat plotseling zijn moeder nodig heeft, naar haar toe rent, zich aan haar vastklampt en dan weer terug rent om te gaan spelen. Op die manier moeten we mensen de bron van het leven laten zien.

Als je een workshop houdt en met elkaar gewerkt hebt, moet je voelen dat er in de verbinding met elkaar een nieuw innerlijk enthousiasme is ontstaan, een duidelijker gevoel van vreugde, een diepere betekenis die het mogelijk maakt om een helderder inzicht te krijgen over de huidige staat en de volgende staat die plotseling onthuld wordt.

Als zo’n speciaal gevoel niet merkbaar is tijdens de verbinding met vrienden, is dat een teken dat je nog geen enkele verbinding bereikt hebt. We moeten het in onszelf ontdekken en het aan anderen leren, omdat hierin de bron van vreugde ligt, van levendigheid en levenskracht en het is voor ons ook een bron van helderheid, want alleen gevoelens zijn niet genoeg voor ons, we willen deze staten ook duidelijker krijgen en er bewust mee omgaan om zelf “de dageraad te wekken”.

Daarom is de bron die we in het midden van de groep ontdekken de krachtbron voor spirituele vooruitgang. Het is voor mensen de bron van vertrouwen, een aangenaam gevoel, een correctere observatie van hun houding naar het gezin, de kinderen, de opvoeding, etc: naar de bron van hun leven.

Het gaat hier over iets heel speciaals. Ik moet voor mijzelf de bron van kracht vinden, de bron van het leven, de bron van de mind en van energie, plotseling ontdek ik dat de weg duidelijker wordt en mijn staat zich stabiliseert in de juiste richting. Ik krijg kracht en stabiliteit. Dit alles ontvang ik vanuit het midden van de groep.

From the Preparation to the Daily Kabbalah Lesson 3/21/14

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: