Kostbaarder Dan Het Hele Universum

Laitman_707De Torah, Shemoth (Exodus) 39:33: Nu brachten zij de Mishkan (tabernakel) naar Mozes, de tent en alle voorwerpen die er bij hoorden: de haken, de planken, de grendels, de pilaren en de sokkels.

Mozes is het punt in het hart dat zorgt voor de constructie van de Mishkan (correctie van de verlangens). Alles werd rondom dit punt in het hart gecreëerd en het werd symbolisch uitgedrukt met de woorden: “En zij brachten de tabernakel naar Mozes.”

De oorsprong van punt in het hart dat in ons is geplant, is in de Schepper. Dankzij dit feit beginnen we al onze egoïstische verlangens daarop af te stemmen, deze worden ‘goud’, ‘zilver’, ‘juwelen’, enz. genoemd, om zo de Kli (vat) van geven daar omheen te creëren.

De aanwezigheid van de Mishkan was voor de Schepper kostbaarder dan de schepping van het universum. Het universum werd eenvoudigweg door een woord uit de mond van de Schepper geschapen, terwijl de Mishkan werd gecreëerd door de inspanningen van de grote Tzadikkim (rechtvaardigen), Mozes, Bezalel …. en alle kinderen Israëls. Waarom kunnen we de Mishkan vergelijken met hemel en aarde?

Waarvan getuigen hemel en aarde aan Israël? Zoals er geschreven staat: “Ik roep vandaag hemel en aarde als getuigen tegen jullie op …..” Dewariem 30:19 (Deuteronomium), de Mishkan getuigt over Israël, zoals er geschreven staat: “Hier volgt een berekening van de kosten van de Mishkan, de verblijfplaats met de verbondsakte …..” Shemoth 38:21 (Exodus). Zo staat er geschreven: Eeuwige, het huis waar U woont heb ik lief, de plaats waar Uw glorie verblijft.” (Psalm 26:8), etc. (Midrash Rabbah, “Shemoth,” “Pekudei”).

De Mishkan was de schepping van de mens als persoon, deze schepping is dus kostbaarder voor de Schepper dan het hele universum.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 10/16/13

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed