Onder Het Toezicht Van De Kracht Van Geven

laitman_527_03Tot de vernietiging van de Beit HaMikdash (tempel), namelijk tot de val van het spirituele niveau, begreep het volk Israël dat het “werd behandeld” door de Schepper, de Hogere Kracht. Hier wordt gesproken over een Kracht die voorafging aan onze werkelijkheid. Dit is de Kracht van geven en liefde. En deze Kracht creëerde de schepselen met een tegenovergesteld verlangen: ontvangen.

We kunnen ons niet bevrijden van dit verlangen. Dit komt omdat we zo gemaakt zijn, het is onze essentiële “substantie.”

Maar we kunnen hieraan een intentie om te geven toevoegen. Hiervoor leert de wijsheid van Kabbalah ons hoe we kunnen lijken op de Hogere Kracht, de Gever. En ook al ben ik “een weefsel” van het ego, van het verlangen om te ontvangen, ik krijg ik er een nieuwe vorm voor in de plaats, een nieuwe externe expressie, een tendens naar geven.

Op deze manier zijn er twee krachten in mij aanwezig:

  • Mijn natuurlijke, ontvangende kracht, waarvoor ik op geen enkele manier kan vluchten.
  • De kracht van geven waarvan ik een voorbeeld ontvang van de Schepper.

Ik kan de kracht van geven krijgen van de Schepper die het mij mogelijk maakt om mijn ontvangende kracht te beperken en niet te gebruiken. Het is onmogelijk om deze kracht helemaal weg te cijferen omdat ik het zelf ben. Maar ik kan de beslissing nemen om deze kracht niet te activeren op het “sprekende” niveau, maar alleen te gebruiken op het minerale, het plantaardige en het animale niveau, alleen om de essentiële behoeften te vervullen. Ik heb dan voedsel, seks, familie, geld, respect en kennis, maar tot op een bepaalde hoogte die ik voor mezelf vaststel.

En ten aanzien van het overige handel ik alleen volgens de kracht van geven die ik van de Schepper krijg. Deze kracht ontwikkel ik steeds meer, zodat ik naast mijn dierlijke lichaam het beeld van de mens, Adam, degene die op de Schepper lijkt (Domeh), laat groeien.

In werkelijkheid is deze kracht van geven, de Kracht van de Schepper, vanaf het begin latent in het volk Israël aanwezig. Deze kracht is in ons blijven bestaan omdat we deze hebben ontvangen, maar nu is hij verborgen. We kunnen er echter nieuw leven aan geven.

From KabTV’s “A New Life” 12/25/14

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed