De Oorsprong Van Dromen

Dr. Michael LaitmanVraag: Wat zijn dromen? Er bestaan veel mythen en sprookjes rondom dromen, dit verschijnsel houdt de mensheid al eeuwenlang bezig. De oude Romeinen en Grieken probeerden dromen te ontcijferen. Maar tot nu toe is dit fenomeen nog een mysterie.

Een mens brengt een derde van zijn leven slapend door en in die tijd droomt hij, de meeste dromen herinnert hij zich echter niet. Op deze manier verwerken onze hersenen alle informatie die overdag is opgenomen en wordt er orde in aangebracht.

Er zijn echter dromen die een speciale boodschap lijken te hebben, die de toekomst onthullen. Waar komen dromen vandaan?

Antwoord: Zelfs de Torah spreekt over dromen: de droom van Jakob en de dromen van farao en zijn ministers. Slaap is een natuurlijk verschijnsel, soms vatten we dromen op als iets dat niet serieus is, als fantasieën.

De wijsheid van de Kabbalah zegt dat de hersenen tijdens de slaap alle informatie die zij overdag hebben opgedaan, samenvatten en dat wij dat waarnemen als dromen. Deze gegevens die als vloeistoffen in de hersenen zichtbaar worden en geen verband hebben met wat er in de materie gebeurd is, nemen speciale vormen aan en als gevolg hiervan zien we ongewone beelden van mensen en dieren en nemen we vreemde gebeurtenissen waar.

Dit danken we aan het feit dat de slaap, in tegenstelling tot de werkelijkheid, geen fysieke basis heeft. Daarom lijkt het alsof alles zich in de lucht afspeelt en geen rekening houdt met onze specifieke verlangens. Bovendien kan een droom de verlangens onthullen die wij graag zouden willen realiseren maar waartoe we niet in staat zijn, of ze gaan over angsten die ons kwellen en waaraan we niet kunnen ontsnappen, over allerlei soorten fantasieën en aangename en onaangename ervaringen die we hebben meegemaakt.

Er zijn ervaringen die we liever zouden vergeten. Misschien is dat in ons echte leven gelukt, maar zij leven nog in ons onbewuste. Daarom ontwaken al die angsten en gevoelens in ons en komen zij in een droom tot leven, als wij slapen en ons hebben los gemaakt van de werkelijke wereld en van de omgeving die ons dan niet beïnvloedt.

Dromen kunnen veel over de mens vertellen, over zijn innerlijke staat, verlangens, gedachten, allerlei plannen, angsten en hindernissen. Wanneer een mens onder hypnose is, is het mogelijk om veel informatie te bestuderen en te leren begrijpen. In een dergelijke staat verliest een mens de controle over zichzelf en opent hij zich voor nader onderzoek.

From KabTV’s “A New Life” 1/11/15

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed