Muziek Waardoor Een Mens Aangetrokken Wordt Tot Het Bereiken Van De Hogere Wereld

Dr. Michael LaitmanVraag: Voor mij zijn de “Melodies of the Upper Worlds” een unieke verzameling. De unieke spirituele ervaring die een mens voelt als hij deze muziek uitvoert, kunnen we vergelijken met een regenboog, één boog die tegelijkertijd een variëteit aan verschillende kleuren voortbrengt en een breed spectrum aan emoties achterlaat, muzikale indrukken en ervaringen.

Wat is dit voor muziek? Hoe wordt het geïntegreerd in de wereld en in dat wat een mens, in het algemeen gesproken, spiritueel bereikt?

Antwoord: Muziek vult de hele wereld. Er is op de aardbol geen enkele plek waar een mens zich niet door middel van een of ander geluid uitdrukt. Zelfs dieren zingen, neuriën en echoën met verschillende stemgeluiden waarmee ze geluk, bitterheid, angst en lijden uitdrukken. Dit is allemaal muziek, een uitdrukking van innerlijke emoties.

De wereld is vol melodieën. Zelfs wanneer je naar de lucht kijkt, naar de sterren, het universum, voel je dat ze vol harmonie zijn. En muziek is harmonie.

In onze wereld zijn er veel muziekstijlen en diverse uitdrukkingswijzen van muziek. Mensen van alle volkeren op de aarde en door alle historische perioden heen, gebruiken een variëteit aan muzikale vormen of maken afspraken met elkaar over bijzondere manieren van communicatie die hun innerlijke emoties uitdrukken.

Naast de gebruikelijke aardse muziek die componisten door alle tijden en in allerlei bevolkingsgroepen hebben gecomponeerd, is er echter spirituele muziek, die een mens ervaart als hij niet over aards geluk en lijden spreekt, maar over emoties die hij voelt als hij de hogere wereld bereikt, de hoge Kracht, de Schepper. Door de geschiedenis van de mensheid heen hebben we unieke spirituele leraren gehad die samen met de mensheid hebben opgelopen, parallel aan hen of erboven. Zij hadden hun eigen methoden van uitdrukking van spiritueel weten, als de waarachtige ziel zingt. De ziel draagt niet onze aardse ervaringen in zich maar de ervaringen van de ontdekking van de hogere staat, de hogere wereld. Er zijn niet veel van zulke mensen in een generatie.

Er zijn over hen wat beschrijvingen en herinneringen bewaard gebleven. We weten echter niet welk muziekinstrument koning David heeft gebruikt Was het een snaarinstrument, een fluit of misschien een instrument dat op een viool leek? We lezen Psalmen maar we kunnen ze niet zo zingen als hij het heeft gedaan.

We weten niet hoe we ze moeten uitvoeren, want de geschreven woorden geven ons geen nauwkeurig gevoel daarover of begrip. Wel vinden we in de Torah, boven en onder de letters, duidelijke tekens, de zangtekens die ons aanwijzingen geven over de manier waarop we de Torah tekst moeten zingen.

Als iemand vergevorderd is in wat hij op spiritueel gebied heeft bereikt – namelijk in het voelen van het systeem dat onze wereld bestuurt, in het voelen hoe hij erin binnengaat, het begrijpt en zich erop afstemt – gaat hij ermee samenwerken. Dan begint hij vanaf hier een bewuste emotionele en intellectuele dialoog.

Dan wordt dit spirituele niveau op twee niveaus uitgevoerd: in het hart en in het verstand. Daar tussenin worden unieke interessante overgangen gecreëerd, waarbij ofwel de emoties de overhand hebben ofwel het intellect. Muziek komt nu eens uit de emotie voort en dan weer uit het intellect. Met andere woorden: de muziek van de ziel en het alomvattende gevoel daarbij wordt geboren als het resultaat van een goede harmonieuze relatie tussen de emoties en het verstand. Dat is het verbazingwekkende van het bereiken van de hogere wereld.

Wanneer een wijze binnentreedt in de spirituele wereld, gaat hij een hogere harmonie voelen die niet in woorden beschreven kan worden, omdat er in hem compleet andere gevoelens ontstaan en een veelgelaagde mind. Tegenstellingen versmelten en naderen elkaar, in plaats daarvan breidt de eenheid zich uit.

Onze aardse muzikale middelen kunnen de hoeveelheid en de intensiteit die een wijze voelt als hij de hogere wereld bereikt niet bevatten. Geen enkel orkest of orgel kan hier behulpzaam zijn, want het gaat uiteindelijk niet over bepaalde instrumenten die weergeven wat een Kabbalist voelt als hij de hogere wereld bereikt, hij maakt ook deel uit van toehoorders, dit betekent dat hij de een of andere vorm heeft waardoor hij begrijpt wat hem wordt aangereikt.

Degenen die bijvoorbeeld naar symfonie concerten gaan zijn geen mensen van de straat of mensen die op straat domino spelen. Het is speciaal publiek dat naar die concerten gaat, kennis heeft van muzikale cultuur, muziekklanken, zij willen speciale niveaus van onze wereld voelen, leven en dood en alles daar tussenin, alles wat hen vervult. Hier is dat ook zo.

Publiek heeft voorbereiding nodig om spirituele muziek te vatten. Dan zullen mensen in deze klanken iets gaan horen dat hoger is, groter dan waar het menselijk oor gewoonlijk bij kan. Als wij mensen voorbereiden, gaan zij de klanken van de hogere werelden die in deze melodieën verborgen zijn, onderscheiden alsof zij ze in zichzelf horen, alsof ze in hen aanwezig zijn, ze worden alleen onthuld aan mensen die ze kunnen horen en begrijpen waarover ze spreken.

De buitengewoon unieke karakteristiek van spirituele muziek is dat de luisteraar erdoor aangetrokken wordt en dan gaat hij ernaar verlangen, hij krijgt belangstelling voor de innerlijke inhoud en probeert de innerlijke laag van de emotionele en intellectuele informatie die deze muziek bevat, te begrijpen. Het kan gespeeld worden voor een groot publiek en zij zullen erdoor aangetrokken worden. Als het moment daar is, wordt het mogelijk om een korte cursus te geven om mensen te helpen om de innerlijke laag, die in deze stukken aanwezig is, te ontdekken.

From KabTV’s “Conversations with Michael Laitman” 2/09/14

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht:

Volgend bericht: