Het Recht Om Te Kiezen, Deel 4

Dr. Michael LaitmanVraag: Er is in ieder mens zo’n immens groot ego ontstaan dat hij zich voelt als een koning. Hoe ziet dat ego er uit als hij het corrigeert en de haat naar anderen in liefde verandert?

Antwoord: Allereerst leggen we uit dat wij allemaal van elkaar afhankelijk zijn, zoals de organen in een lichaam. Daarom hebben we geen keus, we moeten ons op de juiste manier met elkaar verbinden zodat een ieder ten gunste van de ander werkt. Het systeem dat wij bouwen moet integraal zijn, zelfvoorzienend en heel.

In de mate waarin wij verhoudingen als deze benaderen, namelijk door elkaar aan te vullen, gaan we de kracht voelen die in ons werkzaam is. Tussen ons, in onze verbinding, onthullen wij de integrale kracht die wij de ‘hogere Kracht’ noemen.

We beginnen dit zelfs al enigszins in ‘gewone’ workshops te ontdekken en tijdens discussies in cirkels die we in verschillende plaatsen en ook op straat organiseren. Zo laten we mensen zien hoe het mogelijk is om – in de juiste verbinding, zelfs bij een spontane connectie als deze die niet langer dan een uur duurt – een soort kracht te voelen, een unieke gemoedstoestand, een ongewoon gevoel. Er is iets veranderd, zelfs de wereld lijkt er anders uit te zien.

Vraag: Wat is dit unieke dat door de integrale kracht in ons leven komt?

Antwoord: Deze integrale kracht verplicht ons om ons leven te veranderen en eraan gelijk te worden. Iedereen wordt samengevoegd tot één geheel, met elkaar verbonden en een ieder voelt de ander.

Vraag: Waar blijft dan dat krachtige ego dat ervoor zorgt dat iedereen zich als een koning voelt?

Antwoord: Het ego blijft aanwezig, want we verbinden ons boven dit ego! Zoals er in Spreuken 10 vers 12 geschreven staat: Liefde bedekt alle overtredingen. Iedereen zal voelen dat hij een koning is en juist met zijn koninklijke macht zal hij iedereen gelukkig willen maken. Hij wil een goede koning zijn. Waarom denk je dat hij een kwade despoot zal zijn?

Vraag: Maar als hij zich een koning voelt, hoe kunnen al die koningen dan goed met elkaar omgaan?

Antwoord: In een integraal system is ieder individu even belangrijk. Als hij namelijk zijn eigen rol niet vervult, stort het hele systeem in elkaar.

Vraag: En wie verplicht ieder individu ertoe om zijn rol te vervullen?

Antwoord: Het systeem handhaaft en ondersteunt een mens en verplicht hem tot handelen en dat geldt voor iedereen. Deze steun aan elkaar noemen we een contract, de kracht van Arvut (verantwoordelijkheid voor elkaar), die tussen allen moet bestaan.

Vraag: Is er een kans dat Israël stabiel wordt?

Antwoord: We zullen bereid moeten zijn om hiervoor te zorgen, want er zal geen andere keuze overblijven. De vraag is echter of we dit via het pad van lijden zullen bereiken of dankzij begrip en bewustzijn, waardoor het mogelijk is om op een snelle en aangename wijze vooruit te komen.

From KabTV’s “A New Life” 12/9/14

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed