Een Ongelukkige Wijze

Dr. Michael LaitmanVraag: Kennis is het hoogste waardoor we de hele werkelijkheid kunnen begrijpen. Dit wordt beschreven in Prediker door Koning Salomon. Als resultaat kwam hij echter tot de conclusie dat “Veel wijsheid veel verdriet met zich meebrengt en dat degene die kennis vermeerdert, smart vermeerdert” en “De wijze mens zal op dezelfde manier sterven als de dwaas.” Waarom bracht het verwerven van wijsheid en kennis hem niet het gewenste geluk?

Antwoord: Omdat wijsheid en kennis niet meer betekenen dan een manier om geluk te bereiken. Ons hele leven bestaat uit gelukkig willen zijn. We hebben niets anders nodig dan te voelen dat we ergens van genieten. Uiteindelijk is het enige wat we willen: van het leven genieten.

We kunnen dit in verschillende dingen verpakken, in allerlei gebeurtenissen en op allerlei manieren, als we maar genieten om onszelf te vervullen, door genot, ik bedoel door ons met het leven te vervullen omdat we niets anders hebben dan het leven. Dus we willen het leven ervaren als iets dat ons vervult en aangenaam is.

Wat betekent het eigenlijk dat een mens leeft? Hij heeft een geest die hem bezwaart of hem blij maakt. Ik wil dat deze geest met vitaliteit gevuld wordt. Zoals we al gezegd hebben: ik moet mezelf steeds weer vernieuwen om dit te bereiken. Dus als ik rijkdom wil bezitten, macht, kennis of nog andere dingen, zoals een gezin, seks, voedsel, is dat alleen omdat ik wil genieten.

Als je het genot van voedsel wegneemt, eet een mens alleen omdat hij moet eten om zijn lichaam te onderhouden, zoals een zieke dat ook nodig heeft. Als hij geen plezier aan seks beleeft, wordt hij daarvoor behandeld, want anders heeft hij geen plezier in zijn leven. Als er geen vreugde in het gezin aanwezig is, gaat hij scheiden.

Hetzelfde geldt voor rijkdom, we kijken om ons heen en we hopen dat we onafhankelijk worden en ons veilig te voelen. En dan zien we dat we elk moment alles kunnen verliezen. Macht is tegenwoordig ook van voorbijgaande aard en is niet meer wat het in het verleden was toen er nog koningen waren.

Tenslotte bereik je wijsheid en begrijp je wat er allemaal gebeurt. Wat heb je dan ontdekt? Als je kijkt naar alle bronnen van plezier zie je dat ze niets wezenlijks bevatten, ook de wijsheid niet. Wat heb je bereikt door de hele schepping, die je van het ene einde tot het andere kunt zien, te begrijpen? Alles functioneert en alles is leeg.

En dan blijk je op een doodlopende weg te staan, je loopt letterlijk tegen een muur aan, wamt er is geen ruimte meer om verder te gaan. Als je een wijs man bent en je de gevolgen ziet van elke handeling en elke opdracht, begin je er niet eens aan. Je hebt niets te doen, het enige wat dan nog rest is zelfdoding.

Tegenwoordig spreken we over de wetenschap als de ontdekking van de hele wereld. Dit betekent dat je niet alleen een geleerde bent die virussen bestudeert, levend of elektronisch, maar een groot filosoof, een wijze. Dat is echter een totaal andere wijsheid.

From KabTV’s “A New Life” 5/23/14

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed