Als We Eens Wisten Voor Wie We Werken!

Dr. Michael LaitmanDe Torah, Shemoth (Exodus) 2 vers 23: In de loop van die vele jaren was de koning van Egypte gestorven. We moeten begrijpen dat we in onszelf moeten kijken en niet buiten ons. Dit is mijn Farao en mijn Egypte en het bevindt zich allemaal in mij. Ik wil echter een nieuw ik in mij bouwen en om dat te kunnen doen moet ik hard werken en bepaalde verlangens in mij doden en ze met elkaar in conflict brengen.

Laten we ons de staat van Mozes eens voorstellen, dat kleine vonkje van geven dat in een enorm groot ego opgroeide, Farao’s paleis genaamd.

Dan komt de tijd dat de koning van Egypte sterft en ik in de staat ben waarin mijn ego eindelijk sterft. Ik begrijp dat mijn ego geen nut heeft en ik wil me ervan bevrijden, maar tegelijkertijd kan ik dat niet. Ik begrijp dat dit ego gestorven is, ik wil eraan ontsnappen maar ik weet niet hoe ik me ervan kan bevrijden.

“Dat de koning van Egypte is gestorven” betekent dat het ego ermee ophield te bestaan, zoals mensen in onze wereld sterven. Het houdt alleen in mijn ogen op te bestaan, zo schat ik het in en het verliest zijn controle over mij. Ik wil er geen slaaf van zijn! Het is nog steeds de baas over mij, maar dat gebeurt al tegen mijn wil. Wat mij betreft mag het sterven zoals alle grote heersers sterven en ik besteed er geen aandacht meer aan.

Ik kan me nog niet van zijn overheersing bevrijden, maar ik zie het ego niet langer meer als iets belangrijks en ik weiger om het te respecteren en naar zijn pijpen te dansen. Ik ben er geen trouwe slaaf meer van.

Kijk eens naar de wereld, dan zie je hoe mensen alles proberen te doen voor hun ego. Al ze eens wisten dat het een vreemdeling voor hen is. Als ze eens begrepen en inzagen dat ze voor een leugenaar werken die op een slimme manier alles afpakt wat zij verdienen door van de vroege ochtend tot de late avond hard te werken. Een mens probeert van alles, hij spant zich in, maar 99% van de opbrengst van zijn harde werken wordt door Farao van hem gestolen en hij laat alleen maar wat miserabele kruimeltjes liggen zodat die mens in leven blijft en elke dag kan blijven werken.

Alles wordt voor een mens geregeld en georganiseerd. Televisie, advertenties, de pers, verkiezingen, het werkt allemaal zo op hem in dat hij tot een slaaf wordt die op geen enkele manier kan ontsnappen. Maar langzamerhand gaat een mens begrijpen dat hij een slaaf is en dit gebeurt nu bij het Israëlische volk. Een mens realiseert zich dat hij zich moet bevrijden en uit deze vicieuze cirkel moet ontsnappen, alleen weet hij niet hoe.

Dit lijkt veel op onze huidige situatie, we beseffen dat we onszelf in ons ego begraven als we de dingen laten zoals ze zijn, maar we weten niet hoe we eraan kunnen ontsnappen. We hebben de kracht van Mozes nodig!

From KabTV’s “The Torah Chapters with Shmuel Vilozny,” 12/15/14

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed