Verlangen Naar Geven

Dr. Michael LaitmanVraag: Wat houdt consistent werken met het ego in? Stel dat ik kwaad in mezelf ontdek. Wat moet er daarna gebeuren. Hoe werk ik daarmee?

Antwoord: De eerste voorwaarde is: ontspan je, want je bent er niet aan toe om met je ego te werken. Dus ga niet denken dat je ‘een bijl moet pakken en dan de staart van het ego moet afhakken.”

Het werk met het ego begint er niet mee om te proberen om de negatieve eigenschappen die we hebben te vernietigen. In plaats daarvan trekken we positieve eigenschappen naar ons toe. Dus, in het algemeen gesproken, spreekt de wijsheid van Kabbalah niet over het werk met het ego. Dat doet de Schepper, het Licht. Het werk van onze kant is om te willen dat het ego wordt gecorrigeerd en dat daardoor een kwade eigenschap in zijn tegendeel verandert.

We gaan absoluut niet over ons ego nadenken. Ons verlangen moet uitgaan naar het goede, naar liefde, naar verbinding en eenheid, naar verbinding met elkaar waardoor een ieder van ons niet meer zichzelf voelt maar één homogeen lichaam, namelijk één verlangen. Als wij hierover nadenken en dit ook willen, zal het Licht handelen en ons – afhankelijk van ons verlangen naar het Licht – beïnvloeden, want de eigenschap van het Licht is: één, enkelvoudig, verenigd, eenvormig verlangen: de eigenschap van geven.

Samen met dit verlangen denk ik niet aan het ego. Ik denk alleen aan wat positief is en dan werkt het Licht aan mij en corrigeert Het in mij alles wat nodig is. Ik geef niet aan wat er gecorrigeerd moet worden, want uiteindelijk weet ik dat niet. Zo werkt het.

Vraag: Stel dat ik heb ontdekt dat ik een vriend haat en jaloers op hem ben Waar moet ik op zo’n moment dan om vragen?

Antwoord: Vraag om liefde. Probeer het, dan zul je bemerken dat er verschil is tussen de vraag om correctie van het kwaad en het goede dat zich kenbaar zal maken. Het zal niet hetzelfde zijn.

Dat komt omdat een mens daar is waar zijn gedachten zijn. Waarom zou ik in het gebied van mijn kwaad vertoeven en mij daardoor laten aanmoedigen, dat ‘opzuigen’ en verkennen? Dat heb ik helemaal niet nodig! Integendeel, ik kan me beter verbinden met de positieve toekomst en met eigenschappen waar ik naar verlang en die nu nog niet in mij aanwezig zijn. Ik kan veel beter daaraan denken, daarnaar verlangen, erover dromen, mij voorstellen dat ik in die eigenschappen leef.

Vlucht voor je ego en verlang diep naar geven.

http://laitman.com/2014/09/convention-in-st-petersburg-09-18-14/

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed