Het Ontzag Dat Wij Niet Voelen

laitman_289Vraag: Bestaat de verbinding van vrees en liefde uit ontzag voor de Schepper? Of is het een nieuw gevoel dat nu nog niet is onthuld in onze wereld?

Antwoord: We spreken niet over wat in onze wereld onthuld is, namelijk in de egoïstische verlangens. Want die verlangens bestaan uit niets anders dan animale angst voor het fysieke bestaan en liefde voor de genoegens die dat animale bestaan vullen.

We spreken helemaal niet over wat in het animale lichaam gevoeld wordt, we proberen ons voor te stellen dat wij leven in een bestaan van geven waar twee eigenschappen alles besturen: liefde en ontzag. We denken alleen maar aan wat buiten ons gebeurt, namelijk aan dat wat ons van daaruit naar anderen leidt en via hen naar de Schepper, naar de eigenschap van alomvattende liefde en geven.

Vraag: Waarom voelen we dat ontzag niet waar u over spreekt?

Antwoord: Dat is een teken dat je nog niet door de noodzakelijke stappen van je vooruitgang – waardoor je kunt onderscheiden – bent gegaan.

Als iemand zich heel erg betrokken voelt bij iets, als hij beeft van angst, komt er een gevoel in hem op dat hij kracht investeert en niet ontvangt wat hij zou moeten ontvangen. Dan begint hij te denken: “Wat is hier aan de hand? Het zou moeten veranderen, maar het gebeurt niet.”

Ik studeer al zoveel jaren, ik werk al zoveel jaren aan mijzelf en ik doe veel aan disseminatie. Ik heb al zoveel gedaan. Wat heb ik tot nu toe nagelaten? Waar heb ik fouten gemaakt? Waarom zie ik geen vooruitgang? Of is de vooruitgang juist dat ik het niet zie!? Maar dat wil ik dan ook weten. Dit betekent dat er een dringende vraag in een mens naar boven komt, maar dat is afhankelijk van zijn inspanningen.

http://laitman.com/2014/09/convention-in-st-petersburg-day-one-09-19-14/

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: