Als Ik Niet Zelf Handel, Zal Niemand Mij Helpen

laitman_259_01We moeten heel zorgvuldig omgaan met de uitspraak: ”Er is geen ander dan Hij” en hier niet in alle omstandigheden naar verwijzen om zo onszelf te rechtvaardigen.

Heb je Degene van wie je zegt: “Er is geen ander dan Hij” bereikt? Nee. Toch gebruik je deze uitspraak te pas en te onpas als het je goed uitkomt. Je hebt het recht niet om wat de Kabbalisten in hun Kelim (vaten) hebben ontvangen vanuit hun spirituele niveau als een stelling te gebruiken. Je hebt deze Kelim niet! Toch neem je dit concept als een kant en klare formule en ga je het toepassen. Dit is niet correct, dat kan je zo niet doen!

Alles wat ik zeg is afkomstig van de Kelim waarin ik nu besta. Als ik deze gevoelens innerlijk ervaar en dit spirituele niveau bereikt heb, werk ik met deze formule omdat ik daartoe in staat ben, maar wat voor zin heeft het om deze woorden te gebruiken als dat niet zo is?

Ik bevind me niet op dat niveau, dus waarom zou ik hierover nadenken of me er een voorstelling van maken? Als ik het alleen maar theoretisch bestudeer, is dat iets anders, maar als ik in de praktijk bij het werken in de groep altijd alleen maar zeg: “Er is geen ander dan Hij”, zal ik niet groeien maar alleen maar een klein diertje blijven. Alle religieuze gelovigen zeggen dit.

Vraag: Hoe verhoudt het concept: “Er is geen ander dan Hij” zich tot het feit dat wij onze inspanningen zelf moeten leveren?

Antwoord: Voordat wij aan het werk gaan, gaan wij niet uit van het principe: “Er is geen ander dan Hij”, we spannen ons alleen maar in.

In Brief 16 schrijft Baal HaSulam dat een mens iedere dag voordat hij aan het werk gaat, moet zeggen: “Als ik niet zelf handel, zal niemand mij helpen” en vervolgens moet hij al het nodige doen om zijn dagelijks brood te verdienen.

Maar als hij ‘s avonds klaar is met zijn werk, zegt hij: “Er is geen ander dan Hij” omdat de Schepper van tevoren aan hem dacht en hij alles wat hij verdiend heeft niet heeft ontvangen door zijn eigen inspanningen, maar omdat het zo bedoeld was.

http://laitman.com/2014/09/convention-in-st-petersburg-day-three-09-21-14/

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: