Alles Of Niets

Dr. Michael LaitmanVraag: Waarom wordt een Partzuf  ‘verfijnd’ en wordt het Licht erdoor af gestoten wanneer het 20% van het Licht ontvangt en begrijpt dat het niet meer kan ontvangen? Is het niet beter om 20% te ontvangen dan niets?

Antwoord: Er bestaan geen halve maatregelen in spiritualiteit: het is alles of niets. Stel je voor dat je je vrouw zou vertellen dat je voor 20 % van haar houdt. Kun je je voorstellen hoe ze daarop zou reageren?

Zoiets kan gewoon niet. In liefde en dienstbaar zijn, in geven en in het hart, is het onmogelijk om een deel te geven en de rest niet. Er kunnen hier geen compromissen gesloten worden. Compromissen kun je over van alles sluiten, behalve wanneer het over echte haat en ware liefde gaat, namelijk de Achoraim (achterzijde) en de Panim (aangezicht) van dezelfde gehechtheid.

Vraag: Maar we stijgen en groeien geleidelijk. Hoe is dit dan mogelijk?

Antwoord: In je geleidelijke stijging heb je altijd met gebrokenheid te maken. Je werkt niet aan de helft of een kwart, je investeert al je kracht, want anders zul je niet stijgen.

Vraag: Maar ik ken het volgende niveau niet.

Antwoord: Dit noemen we: met geloof boven de rede gaan, met gesloten ogen. Het kan zijn dat je na een berekening 20% van een situatie zult accepteren, laten we zeggen, Galgalta, maar deze 20% komt overeen met de volle 100% van je krachten. Als je wilt slagen in spirituele vooruitgang, en zelfs in de aardse liefde, moet je zonder twijfel laten zien dat je er al je krachten aan geeft.

From the 3rd part of the Daily Kabbalah Lesson 5/04/14, Writings of Baal HaSulam

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed