Wie Vandaag Is Geboren Is Niet Verantwoordelijk Voor Gisteren

Dr. Michael LaitmanVraag: Is het nodig voor een mens om te werken aan teleurstelling, aan een bezwaard hart of is het genoeg dat het je gewoon spijt en dat is het dan?

Antwoord: In het algemeen gesproken zou ik niet aanraden om je bezig te houden met zulk hartzeer en je erin te verdiepen, ga er zo simpel mogelijk mee om alsof je je er niets meer van herinnert en niets meer voelt van wat er gebeurd is. Je moet elke dag een nieuw mens zijn.

Er staat geschreven: “Een dwaas zit met gevouwen handen en vreet zichzelf op.” “Wat heb ik allemaal gedaan en waarom gedroeg ik me zo, oh, oh, oh, wat erg, vreselijk! Wat heb ik me slecht gedragen, wat heb ik toch gedaan!” Dit is dwaasheid, vooral omdat het hier gaat om gebrek aan geloof in wat de wijzen hebben gezegd, namelijk dat alles door Boven wordt bestuurd en dat de Schepper van tevoren de resultaten van al je daden heeft bepaald.

Wij gaan dus van een ander standpunt uit, we kijken nooit terug. Dit lukt zeker niet altijd, want er komen plotseling gedachten in je op over hoeveel schade je hebt veroorzaakt, wat je hebt gedaan, en je begint jezelf op te vreten van narigheid. Deze staten krijg je doelbewust, want je moet er bovenuit stijgen.

Alles wat een mens in het verleden heeft gedaan, verdwijnt in het verleden, alles is gedaan volgens het principe: ‘Er is geen ander dan Hij’. Het is verboden voor je om je hierin te mengen en te denken dat je iets in het verleden misschien wel anders had kunnen doen en andere resultaten had kunnen bereiken. Alles verliep honderd procent correct volgens wat er moest gebeuren en aan het einde van de correctie zal onthuld worden hoe juist het in feite was.

Geloof me, ik heb hier ervaring mee, het is verboden om te denken dat iets in het verleden van jou afhankelijk was. Er was niets van jou afhankelijk! Daarom is het noodzakelijk dat je elk moment een nieuwe mens wordt: Ik ben net geboren, wat wil je van me? Er valt niets te eisen van een pasgeborene.

Je bent geboren en je begint het werk opnieuw, je wilt voor jezelf duidelijk krijgen: “Wie ben ik, wat ben ik en wie is die Hogere Macht waarop ik moet gaan lijken? Aha, ik heb dus een groep, wat mooi! Wat moet ik gaan doen met de hulp van de groep? Me met hen verbinden? Oké, dat zal ik doen. Maar waarvoor, waarom en hoe kom ik zover?”

Elk moment begin je met een schone lei, zo leer je om dingen duidelijk te krijgen en je neemt niets uit het verleden met je mee. Elk moment wordt er een nieuwe Reshimo in je ontdekt, dus hoe zou het mogelijk zijn om iets met je mee te slepen? Het oude is al getransformeerd, net zoals je voedsel verteert, je kunt het niet weer opnieuw gaan verteren. Je moet compleet nieuw willen worden, zoals een foetus.

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 4/14/14, Writing of Rabash

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed