Het Psychologische Schild Van Het Ego

Dr. Michael LaitmanVraag: Waarom krijgen we voortdurend klappen nadat we goed werk gedaan hebben en uw advies opvolgen? Komt er ooit een einde aan dit proces?

Antwoord: Je klacht is dezelfde als de klacht van de Joden in Egypte die Mozes beschuldigden: “Zodra je naar Farao bent gegaan, begon hij ons te slaan! Ga niet meer naar hem toe, maak zijn hart niet harder, maak geen slapende honden wakker!”

Dit is het proces, het verharden van onze neiging tot het kwaad, zoals er geschreven staat: Een mens moet altijd de goede eigenschap aansporen boven de kwade eigenschap.”

Vraag: Wanneer komt hier een einde aan? Waar zijn we naar op weg?

Antwoord: Ik begrijp niet waarom je zo’n vraag stelt. We zijn op weg naar de staat waarin wij niet meer naar het resultaat van onze daden zullen vragen, omdat we de kwaliteit van geven willen bereiken. Nadat je deze psychologische barrière (Machsom) hebt overwonnen, opent de geestelijke wereld zich voor je.

Dan vraag je niet meer naar je toekomst, maar je zult gewoon geven, alsof je het in het niets doet. Daar zul je blij mee zijn. Deze eigenschap zal voor jou een nieuwe ruimte, een nieuwe dimensie openen. Je kunt de geestelijke wereld niet waarnemen met je egoïstische kelim (vaten) die vragen:’wanneer, waar en hoe?’ Alles is hier aanwezig, maar het kan alleen aan je worden onthuld vanuit een tegengestelde eigenschap. Je hebt daarvoor de juiste kelim niet.

Vraag: Wanneer zal het Licht me dan uiteindelijk van mijn ego losmaken?

Antwoord: Wanneer het werk de beloning voor je wordt. Er is hier sprake van een psychologische barrière die je niet boven deze vraag laat uitstijgen, anders zou je kunnen zien, weten, iets verwerven, vervuld kunnen worden en acties kunnen uitvoeren zonder in ruil daarvoor ook maar enig antwoord te verwachten, maar je zou alles alleen doen om te geven. Alleen deze eigenschap zal de toegang tot de spirituele wereld voor je openen. Maar probeer geen daden van geven te verrichten met de bedoeling om deze toegang te openen.

Ik denk dat succesvolle disseminatie helpend kan zijn. We hebben zelf geen kracht en in de toekomst zullen we ook geen kracht hebben. We hebben een heel grote, brede, sterke groep mensen om ons heen nodig, die ons zullen steunen.

From the 4th part of the Daily Kabbalah Lesson 4/01/14, Writings of Rabash

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: