De Depressieve Mensheid

Dr. Michael LaitmanIn het Nieuws (uit ‘The Richest’): “Depressiviteit is een ziekte waaraan miljoenen mensen over de hele wereld lijden. Natuurlijk kunnen we ons allemaal wel eens verdrietig of neerslachtig voelen, maar als iemand te maken heeft met een depressie is dat een eindeloos en soms alles opeisend gevecht.…”

“Hoewel depressiviteit overal kan voorkomen, lijken sommige bevolkingsgroepen meer geneigd te zijn tot depressiviteit dan andere. Of het nu gaat over economie, cultuur of de achtergrond van mensen, het is een feit dat er landen zijn die een hoger percentage depressiviteit hebben dan andere landen en het is belangrijk om dit te onderzoeken.…”

“Volgens het ‘United Census Bureau’ en het ‘Center for Disease Control and Prevention’ lijdt ongeveer 5.4% van de wereldbevolking aan depressie.”

10. Italië – 3.8%. Het is interessant om te kijken naar de maatschappelijke opvattingen over depressiviteit in Italië. Op basis van een nationale enquête vond 75% van de ondervraagden dat mensen die lijden aan psychische aandoeningen er niet over zouden moeten praten. De ziekte is de Italianen niet vreemd, bijna 4% erkent dat zij ook wel eens aan deze aandoening zouden kunnen lijden. Als het gaat om de oorzaak van depressiviteit zijn er verschillen te constateren, van het persoonlijk leven van de ondervraagden (bijv. overlijden, echtscheiding, school, geld) tot aan het politieke en economische klimaat in Italië waar men recentelijk mee worstelt. Dit zouden beide factoren kunnen zijn die de kans op depressiviteit verhogen.

9. Mexico – 4.8%. Studie heeft aangetoond dat in Mexico depressiviteit meer vrouwen treft dan mannen en dat deze aandoening toeneemt als men ouder wordt. Het percentage depressieve mensen was echter lager onder degenen die hoger opgeleid waren. Ten aanzien van depressiviteit is het interessant om de Mexicaanse cultuur onder de loep te nemen. Als men meer succes heeft, ligt het percentage lager. Succes kan van alles inhouden: het huwelijk, kinderen hebben, goed opgeleid worden. Het percentage depressieve mensen was veel hoger onder vrouwen die alleenstaand waren, gescheiden of weduwe waren.

8. Spanje – 4.9%. Wat de percentages betreft zijn er vooral veel jongeren die in dit land aan depressiviteit lijden.

7. België – 6.2%. Depressiviteit is onlangs een epidemie geworden in België. Het land haalde recentelijk de krantenkoppen toen het het eerste land werd op het gebied van het legaliseren van euthanasie in sommige extreme gevallen van terminaal zieke kinderen.… Men denkt dat het hoge aantal patiënten dat lijdt aan depressie, waarschijnlijk betekent dat steeds meer Belgische burgers overwegen om zelfdoding te plegen en omdat euthanasie gemakkelijker binnen het bereik ligt, kunnen degenen die overwegen om eventueel een einde aan hun leven te maken, dit via een legale weg doen die eenvoudiger is.

6. Libanon – 6.6%. Het leven in Libanon is ongetwijfeld stressvol omdat velen zich zorgen maken over de toekomst van hun huizen, banen en families. Uit trends blijkt dat de burgers van Libanon medicatie verkiezen boven therapie, waarschijnlijk als gevolg van de stijgende kosten van het laatste. Maar ook de culturele opvatting over therapie werd genoemd als een mogelijke oorzaak van het feit dat depressieve Libanese burgers therapie vermijden: volgens een rapport uit 2011 over dit onderwerp in de ‘Daily Star Libanon’ wordt er beweerd dat de Libanezen ‘niet geloven in gesprekstherapie’.

5. Colombia – 6.8%. Dit land heeft al veel politieke ellende, oorlog en economische neergang doorstaan – er wordt gespeculeerd dat het percentage depressieve mensen kan worden verlaagd als er meer middelen voor behandeling aanwezig zouden zijn.

4. Nederland – 6.9%. Vergeleken met de rest van Europa, hebben de Nederlanders een aanzienlijk hoger percentage depressieve mensen. Dit lijkt in sommige opzichten een recent onderzoek tegen te spreken, waarin gesuggereerd wordt dat Nederland de beste plek is om kinderen op te voeden. Maar inwoners van Nederland vragen de wereld om na te denken over deze context en hun opvatting: zij zeggen dat de Nederlandse cultuur in het algemeen gesproken juist wat kleurlozer is dan die van hun buren.

3. Frankrijk – 8.5%. De Fransen zijn wellicht de beste kandidaten om aan klinische depressiviteit te lijden, gezien het cliché dat Fransen vaak zwart dragen, koffie en wijn drinken, daarbij een sigaret roken en het leven op een cynische wijze benaderen.… In 2008 bleek dat de inwoners van Frankrijk meer antidepressiva gebruiken dan enig ander land ter wereld.

2. Oekraïne – 9.1%. Het is algemeen bekend dat de spanningen nu hoog oplopen in de Oekraïne.… Onderzoekers, psychiaters en psychologen leggen uit dat het percentage depressieve mensen te wijten is aan de overgang naar een post-communistische staat en het nog steeds aanwezige herstel van de spanningen na het incident in Chernobyl in 1986. Natuurlijk heeft de huidige politieke omwenteling die in de Oekraïne plaatsvindt geen gunstige invloed.

1. Verenigde Staten – 9.6%. Er bestaat geen twijfel dat het Noord-Amerikaanse gedeelte zijn eigen problemen heeft op het gebied van politiek en economie. Mensen verliezen hun baan en de economie is langzaam herstellend van een recessie. Men zou kunnen zeggen dat de Amerikanen gelijk hebben met hun depressieve gevoelens in een land waar de prijzen stijgen en de lonen dalen.

Mijn commentaar: Natuurlijk is dit alles volgens onderzoek, maar mensen praten liever niet over hun gevoelens. Het belangrijkste hierin zijn echter niet de indicatoren, maar de trend. Voor ons ligt ofwel de duisternis van de Middeleeuwen of heropvoeding naar liefde en geven.

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed