De Negatieve Selectie Van Het Kapitalisme

Dr. Michael LaitmanOpinie (van vz.ru): “Negatieve selectie vindt in alle kapitalistische landen plaats omdat kapitalisme is gebaseerd op het beginsel: ‘De mens is een wolf met betrekking tot (zijn naaste) de ander.’ En om te kunnen overleven in een roedel wolven, moet men zelf een wolf zijn.”

“Kapitalisten beweren dat de markt alles ordent en dat de onzichtbare hand van de concurrentie alles reguleert, het belangrijkste is om zich niet te bemoeien met de markt.”

“Er zit een kern van waarheid in: Als je een kapitalist bent, moet je concurreren en om te kunnen concurreren, moet je effectief zijn. Dat wil zeggen dat je meer winst moet maken dan je concurrenten, want degenen met hogere winsten hebben meer concurrentiemogelijkheden.”

“Maar hoe meer winst een kapitalist maakt, hoe slechter het is voor een gewone werknemer. Een voorbeeld: drie kapitalisten willen precies hetzelfde product maken van dezelfde kwaliteit onder dezelfde voorwaarden en ze verkopen het op dezelfde markt. Om te concurreren, moeten ze de productie effectiever maken, dat wil zeggen: de productiekosten reduceren om dezelfde hoeveelheid te kunnen blijven produceren. Tenslotte laten zij de productie door een derde wereldland uitvoeren waar de arbeidskrachten goedkoper zijn, ze gaan grondstoffen kopen van een lage kwaliteit, voegen er smaakversterkers aan toe, verlengen de werkdagen en zorgen ervoor dat ze minder belasting betalen.”

“Maar de concurrentie duurt voort en om te kunnen overleven moet iedereen elkaar na-apen.”

“Dit is het systeem van negatieve selectie. De sterkste of beter gezegd, zij die het meest slim en gemeen zijn, overleven, zij zijn bereid om alle morele waarden te negeren en willen alleen maar meer profiteren. Het leven is een oorlog en in een oorlog is alles geoorloofd.”

“Een kapitalist kan niet op een slechtere wijze omgaan met het leven van een werknemer, zijn familie en kinderen. Door uitbuiting heeft hij nieuwe apparatuur kunnen kopen en nu kan hij de helft van zijn personeel ontslaan om de arbeidskosten te verlagen. Als jij een ander niet verslindt, word je zelf verslonden. Een dergelijk systeem leidt tot monopolie in de industrie, op de arbeidsmarkt, onder autoriteiten, als het om de waarheid en de wereld gaat. Vandaar dat de meest meedogenloze mens het monopolie krijgt. Vervolgens komt er nog iets slechters voor in de plaats: fascisme, en zij die het er niet mee eens zijn, worden naar kampen weggevoerd.”

Mijn commentaar: De wetten van de natuur houden geen rekening met onze verlangens, maar veranderen onze verlangens. Het kapitalisme is vervangen door de crisis. De crisis is iets externs, op alle terreinen van ons leven, maar ook intern en manifesteert zich dan als een verandering ten aanzien van dat waar de mens in volhardt. Er is een zachte overgang mogelijk, mits de integrale educatie van de massa succesvol is en dat is mogelijk door het verspreiden van de methode voor integrale educatie. Als dat niet gebeurt, zal de overgang naar een integrale samenleving inderdaad plaatsvinden, maar dan via het fascisme, zoals Baal HaSulam bijna honderd jaar geleden schreef.

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: