Vernietig Niets!

Dr. Michael LaitmanIn het Nieuws (van Project Syndicate): “Elk jaar verspillen of verliezen we 1,3 miljard ton voedsel: een derde van de jaarlijkse voedselproductie op de wereld. De omvang van deze hoeveelheid maakt dat het bijna onmogelijk is om je dit voor te stellen, hoe je het ook benadert. Probeer je eens 143.000 Eiffeltorens voor te stellen die op elkaar gestapeld zijn, of stel je een berg van 10 biljoen bananen voor.”

“Dit is niet te overzien, zeker als we er ook nog bij betrekken dat naast deze enorme verspilling en dit verlies, 840 miljoen mensen dagelijks te maken hebben met chronische honger. Nog vele miljoenen meer lijden aan ‘stille honger’, ondervoeding en een tekort aan micronutriënten.”

“Voor degenen die zich meer met economie bezighouden volgt hier nog een getal: voedselverspilling en -verlies, uitgedrukt in producentenprijzen, kosten ongeveer 750 miljard dollar per jaar. Als wij de retail prijzen en de bredere effecten op het milieu inclusief de klimaatsverandering erbij zouden betrekken, zouden de kosten nog veel hoger zijn….”

“Verlies van voedsel – op boerderijen, tijdens de verwerking, tijdens het vervoer en op markten – ondermijnen de voedselgarantie in de meeste ontwikkelingslanden, waar het verlies na de oogst kan oplopen tot 40% van de productie. Investeringen in de infrastructuur voor het vervoer, de opslag en de afzet van voedsel zijn hard nodig, zoals programma’s om boeren te trainen in de beste landbouwprakijken.”

“In de ontwikkelde landen is het vereist dat er opnieuw nagedacht wordt over de verkoop van voedsel.”

Mijn commentaar: Er bestaat een religieus principe in het Jodendom, “Baal Tashchit“: vernietig niets wat nuttig is, niets wat nuttig kan zijn voor anderen. Het is verboden om resten weg te gooien die geschikt zijn voor menselijk en dierlijk voedsel of industrieel afval dat nog kan worden gebruikt, etc. omdat alles door de Schepper wordt gegeven voor de correctie van de wereld; dus we moeten het gebruiken, juist om de wereld te corrigeren. Het kan alleen correct gebruikt worden in de mate waarin de mens gecorrigeerd is, als hij van nature en instinctief aan het gemeenschappelijk belang denkt.

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: