Collectieve Wijsheid

Dr. Michael LaitmanWanneer mensen zich tijdens een workshop of een ronde tafel met elkaar verbinden, ontstaat er een collectieve mind. Een dergelijk verschijnsel staat bekend als de ‘wijsheid van de massa’. Als mensen zich met elkaar verenigen, voegt zich een extra kracht toe en wordt er iets nieuws tussen hen geboren wat hun eigen mogelijkheden te boven gaat. Iedereen bezit middelmatige intelligentie en mogelijkheden en maakt daardoor fouten bij het beantwoorden van vragen. Als zij echter met elkaar over iets discussiëren, luisteren naar elkaars mening en elkaar aanvullen, zal het gezamenlijke antwoord juist zijn of heel dicht bij het correcte antwoord komen.

Een ieder maakt een fout in een andere richting, daarom is het antwoord gemiddeld genomen correct. Het gaat echter niet alleen over de statistische wet van grote aantallen, maar ook over het emotionele aspect. Als mensen zich verenigen en samen een probleem willen oplossen, krijgen ze een speciaal zintuig. Het gaat niet alleen maar over het gemiddelde antwoord. Omdat zij hebben geprobeerd om samen een oplossing te vinden, voegt zich iets speciaals toe.

Wij vragen niet simpelweg aan een ieder apart een antwoord, zoals het voor statistieken gebruikelijk is, maar wij brengen hen samen en we willen een gezamenlijk resultaat bereiken. Dan maken zij geen fouten. Dit is het gevolg van verbinding, het is niet zomaar een antwoord dat voortkomt uit het gemiddelde waarbij de ene fout de andere compenseert.

Wanneer mensen zich met elkaar verbinden, voegt zich een speciale extra kracht toe die ons naar het volgende niveau brengt. Wij staan allemaal op de onderste trede, tien op het lagere niveau zijn gelijk aan één op het hogere niveau, op dezelfde manier als het gehele minerale niveau gelijk is aan één plant, alle planten aan één dier en alle dieren aan één menselijk wezen door zijn kracht en essentie.

Het gaat hier niet om een simpele vergelijking. De kracht van de Schepper moet eraan toegevoegd worden, omdat het nodig is om ons van het minerale niveau – waar alle levenloze elementen met elkaar verbonden zijn – naar het vegetatieve niveau te brengen om één plant te worden. We moeten echter weten dat deze Kracht altijd voor ons beschikbaar is. Het Hogere Licht schijnt altijd. Als wij ons met elkaar verbinden, zal het Hogere Licht onmiddellijk en automatisch aan ons gaan werken en ons naar het volgende niveau brengen.

Daarom staat er geschreven dat het gehele minerale niveau gelijk is aan één plant. Het Hogere Licht is automatisch in deze formule besloten. Wij weten blijkbaar a priori dat het Hogere Licht zal handelen en hen zal verheffen.

Het gezamenlijke antwoord is niet het resultaat van het gemiddelde van alle antwoorden. Door een workshop te houden en een kring te vormen, moeten we tot een gezamenlijk besluit komen, tot een definitie die zich in het centrum van de cirkel bevindt. Wij hebben geen tien verschillende meningen nodig. Dat zal niets opleveren. Het zal dingen juist ingewikkeld maken en meer op filosoferen lijken: De één zei dit en de ander dat. Dat is analyse. Wij hebben echter synthese nodig, de alomvattende factor die tot het hogere niveau behoort!

Wij weten nog niet hoe wij de workshops op de juiste wijze kunnen toepassen. De workshop is een spirituele kli (vat), een werktuig om het einde van de correctie te bereiken. Als resultaat daarvan moeten wij rijzen naar het niveau van de samenkomst van vrienden van de groep van Rabbi Shimon. Wij geven er met het woord ‘workshop’ zo’n gewone benaming aan, het gaat echter over een waarachtige spirituele verbinding. De workshops moeten veranderen. We gaan hieraan werken. Het is niet zomaar aan te leren. We zullen er gaandeweg vaardig in worden en de druk van buiten helpt ons hierbij.

From the 4th part of the Daily Kabbalah Lesson 10/10/13, Writings of Baal HaSulam

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed