Wat Zal Ik Naar De Schepper Brengen?

Dr. Michael LaitmanVraag: De mens zit van nature zo in elkaar dat hij zijn innerlijk kwaad niet wil erkennen. Alleen als hij zich in het nauw gedreven voelt, voelt een mens zich genoodzaakt om te erkennen dat hij correctie nodig heeft. Wat is dat voor kwaad dat in mij verborgen is?

Antwoord: Ongegronde haat, hierdoor kwamen de leerlingen van Rabbi Akiva ten val. Er bestaat geen ander kwaad. Al het andere is kwaad vanuit het perspectief van mijn ego. Ongegronde haat is het enige werkelijke kwaad dat zich verzet tegen het goede: van anderen houden zoals wij van onszelf houden. Dit is het enige criterium dat ik hanteer om mijzelf en mijn corruptie aan af te meten. Alle andere ‘gebreken’ worden door de Schepper niet als onvolkomenheden gezien. Zij worden niet als een goede reden beschouwd om een beroep op Hem te doen. Hij verwacht een waarachtige smeekbede. Het hele correctiesysteem is bedoeld voor de gebroken kelim (vaten), de verlangens die niet in staat zijn om tot eenheid te komen.

Vraag: Moeten wij dit kwaad dan constant voelen en het niet voor onszelf verdoezelen of verbergen, maar het corrigeren?

Antwoord: Uit de Psalmen: “Ik ken mijn overtredingen en mijn zonde is steeds voor mij” (Psalm 51:5). Wat kan ik anders aan de Schepper laten zien? Waarvoor kan ik correctie aan Hem vragen? Het is werkelijk heel eenvoudig. Ik wil deel uitmaken van het leven van de groep. Ik voel mij ertoe aangetrokken en tegelijkertijd zie ik dat ik het niet kan. Dit is nu precies wat wij meemaken tijdens een Kabbalah Congres. Als we bij elkaar zijn, realiseren we ons onmiddellijk dat wij het niet willen en ons niet met elkaar kunnen verbinden. Dit wordt genoemd: het kwaad in jezelf ontdekken. Het is iets heel belangrijks! Nu moeten we dit kwaad voor ogen houden als ons doel en om correctie vragen.

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 12/16/10, Introduction to The Book of Zohar

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: