De Man Die Het Pad Naar Bevrijding Geopend Heeft

Dr. Michael LaitmanOnlangs hebben we aandacht besteed aan de herdenkingsdag van Baal HaSulam, onze grote leraar, die in onze tijd het Licht van Boven naar de gehele mensheid heeft gebracht. Hij onthulde de wijsheid van Kabbalah aan onze generatie zodat wij deze wijsheid konden gebruiken en met behulp daarvan van het animale niveau naar het menselijke niveau konden rijzen en konden leren hoe we al onze daden kunnen uitvoeren en zover kunnen komen dat onze ogen geopend worden. Dit is de enige weg, zonder deze weg te kennen, kunnen we niet zien waar we ons nu bevinden.

Baal HaSulam was zo’n groot mens dat we niet eens in staat zijn om hem voldoende te waarderen en te danken voor wat hij heeft gedaan. Wij zijn hem evenveel dank verschuldigd voor ons spirituele leven als aan onze moeder en vader voor het leven van het fysieke lichaam. Wij kunnen echter alleen in het spirituele leven eeuwigheid en perfectie bereiken, de hogere werelden, de staat die we ons nu zelfs niet goed kunnen voorstellen, dit bereiken we niet via het materiële leven.

Baal HaSulam werkte hier heel hard voor. Hij werkte zo lang achtereen, tientallen uren zonder pauze, dat zijn handen ongevoelig werden en zijn vingers losgemaakt moesten worden om zijn pen los te kunnen laten. Hij gaf zichzelf een onderbreking van 2½ à 3 uur slaap per nacht en een half uur in de middag, zodat hij gefocust kon blijven, de overige tijd werkte hij. Zo was het zijn leven lang.

Tijdens de oorlog was hij bereid om alles wat hij in de spirituele wereld bereikt had op te offeren en hij vroeg aan de Schepper om hem op een lager spiritueel niveau te brengen met het enige doel om op de een of andere manier in staat te zijn om ongelukkige mensen, die in deze wereld leden en geen enkel idee hadden waarom, te kunnen helpen. De Schepper luisterde naar zijn verzoek en hielp hem om dit te doen. Zelfs Mozes was niet in staat om dit van de Schepper te ontvangen toen hij vroeg om hem verantwoordelijk te maken voor zijn volk en de straf van hen af te wenden.

Baal HaSulam bevond zich op zo’n hoog niveau dat de Schepper tegen hem zei: “Er is niemand van de gehele mensheid die dichter bij Mij staat dan jij.” Hij was werkelijk een reusachtig groot mens. Laten we hopen dat wij in staat zijn om zijn hoge niveau en zijn betekenis op de juiste waarde te schatten. Enerzijds was hij verbonden met de Schepper, anderzijds kon hij zich buigen naar ieder mens om te voelen in welke vorm hij uitleg aan hem moest overbrengen. Hij kon zo subtiel schrijven dat hij geen enkel religieus of seculier mens beledigde maar ze juist zo dicht mogelijk bij elkaar bracht.

Zijn erfenis is aan ons doorgegeven. Wij kregen al deze tools via Rabash die deze methode toepasbaar maakte voor de realisatie in de groep. Door jarenlange studie en werk gingen we begrijpen wat er zijn werken is geschreven, we konden het toepassen en het dichterbij alle andere groepen brengen en hierdoor steeds meer de fenomenale bijdrage die Baal HaSulam geleverd heeft waarderen. Hij was de eerste Kabbalist die het tijdperk van bevrijding heeft onthuld.

From the Talk during the Meal Dedicated to the Memory Baal HaSulam 9/15/13

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed