De Lessen Van De Revolutie

Dr. Michael LaitmanIn het artikel ‘De Vrede’ analyseert Baal HaSulam het Russische ‘experiment’ van de bouw aan een socialistische maatschappij in de vorige eeuw. In deze periode viel er een groot aantal slachtoffers en we moeten nog ontdekken wat de oorzaken waren van wat er is gebeurd. Natuurlijk werden de gebeurtenissen door Boven bestuurd en moest het plaatsvinden voor een soort onderscheidingsvermogen, ‘een verkenning’.

Waarom mislukte die poging? Het kon niet slagen omdat de initiatiefnemers alles hadden behalve het belangrijkste: de verbinding met de Schepper. Ze minachtten deze relatie, konden het niet begrijpen, niet vasthouden of er de noodzaak niet van voelen, dus hun verwachtingen werden niet vervuld.

Nu weten we dat het onmogelijk is om te handelen zonder het Licht dat Hervormt en een mens moet zichzelf op de juiste wijze richten op de invloed van het Licht. Maar Rusland had niets van dat alles, dus de enorme investeringen in het onderwijs bleken tevergeefs te zijn. De autoriteiten hebben van alles geprobeerd. Mensen werden ‘gehersenspoeld’ op veel verschillende manieren: via de pers, de radio en de televisie. De grenzen werden gesloten om het land te beschermen tegen externe invloeden. De hersenspoeling begon op de kleuterschool en werd voortgezet op de daaropvolgende scholen, maar niets werkte.

Het egoïsme van de mensen bleef namelijk op hetzelfde niveau, zelfs al was men een beetje gewend aan externe oppervlakkig aanwezige eigenschappen, omdat een gewoonte, zoals we weten, een tweede natuur wordt. Ja, er waren liederen en mooie woorden over eenheid en andere waarden, maar het was niet voldoende om een echte steun te zijn.

Uiteindelijk heeft het land geen beslissende overwinning in de economische, sociale of politieke sfeer behaald. Velen in de wereld geloofden dat Rusland tot een voorbeeld zou worden en invloed zou hebben op de rest, maar de meeste landen van de wereld behandelden hen met haat en angst of ten minste met afkeer.

Anderzijds, vóór de revolutie van 1917 bloeide Rusland tegen de industrieeltechnologische ontwikkeling in en verkocht producten in Europa. Zolang de verleiding van het egoïstische verlangen aanwezig was en men tevreden was, was er sprake van een opmerkelijke vooruitgang. Als die vooruitgang had doorgezet, zou Rusland de Verenigde Staten overtroffen hebben, ondanks de reactionaire regering die veel progressieve hervormingen tegenhield.

De revolutie zette de ontwikkeling echter op een niet-egoïstisch spoor en eiste van de mens dat hij voor het welzijn van de samenleving werkte omdat de samenleving groter en belangrijker is dan het individu. En het resultaat? De ‘brandstof’ raakte op en er ontstond verdeling.

From the 4th part of the Daily Kabbalah Lesson 9/10/13, “The Peace”

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed