De Moeilijke Taak Van De Vrouw

Dr. Michael LaitmanVraag: Hoe kunnen vrouwen elkaar helpen om door de staten heen te gaan die naar eenheid leiden? Hoe kunnen wij als één kli (vat) werken?

Antwoord: Ik kan me niet in de situatie van de vrouw verplaatsen. Soms probeer ik mij in haar te ‘kleden’ maar zelfs vanuit een staat van spirituele waarneming is het onmogelijk om de vrouw te voelen: haar innerlijke wereld, haar manier van begrijpen, haar levensfilosofie. Het is volkomen tegengesteld aan de man.

Dus als vrouwen dergelijke vragen stellen weet ik niet wat ik moet antwoorden. Wat kunnen we doen om één te worden? Ik kan woorden herhalen waar jullie even vertrouwd mee zijn als ik. Er zijn geen andere woorden of handelingen voor. De eenheid van vrouwen is een groot probleem.

Voor mannen is het gemakkelijker om het spirituele werk los te zien van hun fysieke bestaan en alleen emotie te voelen. Voor een vrouw is het veel moeilijker om zich los te maken van haar uiterlijke verschijning en alleen nog maar emotie te voelen. Tenslotte belichaamt zij het verlangen dat verbonden is met de bron van vervulling. Daarom kan zij zich niet losmaken van haar uiterlijke verschijning en ook niet van hoe anderen haar zien, begrijpen en voelen.

Voor een man maakt dat niet uit. Voor hem is dit alles niet belangrijk. Hij heeft een andere, vrijere relatie met zichzelf en met de wereld. De relatie van de vrouw is meer afhankelijk.

Daarom weet ik niet wat ik kan adviseren. Het is eenvoudigweg nodig dat een ieder naar zichzelf toe eerlijker en objectiever is en dat jullie dat ook naar elkaar toe zijn, zodat een ieder zich niet op zichzelf richt maar naar iedereen. Jullie moeten van elkaar leren hoe je uit jezelf kunt treden, want dit werkt bij jullie anders dan bij de mannen en het is veel ingewikkelder.

Het is heel moeilijk om met dit probleem om te gaan, maar dit is het werk van de vrouw. Bij vrouwen vindt het horizontaal plaats, bij mannen verticaal. Zo groeien we. Een vrouw is de kli, een man is de bron, de geleider, het kanaal voor haar vervulling. Zo werkt dit samen.

Er staat geschreven dat de kli van de vrouw breed en kort is (breed door de aanwezigheid van het Licht van Hassadim en kort door gebrek aan het Licht van Hochma) terwijl de mannelijke kli lang en smal is (lang door de aanwezigheid van het Licht van Hochma en smal door gebrek aan het Licht van Hassadim). Dit geldt niet alleen voor de fysiologische vorm maar ook voor het innerlijk inzicht, afhankelijk van de mate van correctie. Daarom is het noodzakelijk om hieraan te werken.

Ik herhaal het nog eens: het is noodzakelijk om eerlijk te zijn, niet bang te zijn om van elkaar te leren hoe je dit moet doen. Ga in geen geval de strijd met elkaar aan, je voelt aan hoe een ieder het spel speelt, vanuit zichzelf iets doet. Maak je los van al het uiterlijke. Kijk niet naar de buitenkant, dit is jullie taak.

From the St. Petersburg Convention “Day Three” 7/14/13, Lesson 5

 

[114537]

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed