Meer Over Het Werk In De Groepen Van Tien, Voor Vrouwen En Dat Niet Alleen …

Dr. Michael LaitmanVraag: Ik behoor op het ogenblik bij een virtuele groep van tien waar vrouwen deel van uitmaken uit verschillende regio’s met een groot tijdsverschil. Wat moeten we doen?

Antwoord: Een vrouw is vrijgesteld van alle tijdgebonden bezigheden! Ze kan rustig studeren en dat onafhankelijk doen, zonder enige verbinding met andere vrouwen. En als ze vrije tijd over heeft, kan ze zich met ons verbinden via onze Sviva Tova website, via chat, Skype, enz.

Vraag: Ik heb gehoord dat iedereen – inclusief de vrouwen – zich 6 minuten per uur innerlijk verantwoordelijk moet voelen voor de anderen, dat iedereen die verantwoordelijkheid heeft. Heeft dat zin?

Antwoord: Ik weet niet wat ik hierop moet zeggen, ik heb zoiets niet gezegd. Het is zowel voor vrouwen als voor mannen verboden om dit te doen. Hierdoor kom je voortdurend onder spanning te staan en uiteindelijk veronachtzaam je alles. Dit proces moet veel zachter verlopen en in ons leven passen. Stel je eens voor: een machinist zet de trein 6 minuten stil om zich met spiritueel werk bezig te houden. Dit is overdreven.

Een ieder van jullie moet dit doen op een tijd die passend voor haar is. Natuurlijk is het goed om je aan de tijd te houden, maar begrijp heel goed dat je voortdurend onder druk komt te staan. Je spant je voor niets in. En waarvoor? Uiteindelijk raken je zenuwen hierdoor uitgeput en in plaats van het feit dat je een goede indruk krijgt van spiritueel werk, ga de last van de verplichting voelen en voel je je de hele tijd bezorgd. Het is verboden om hier zo mee om te gaan!

Vraag: Ik heb gehoord dat vrouwen, net zoals de mannen, in hun groep van tien na de les of op een ander tijdstip, artikelen van Rabash moeten lezen.

Antwoord: Kom één keer per week bij elkaar als iedereen vrij is, zonder dat er ook maar iets door verstoord wordt (het gezin, enz.) en lees iets. Zet thuis een kop koffie, ga relaxed achter de computer zitten en lees samen een artikel. Dit is aangenaam en goed.

Vraag: Heeft het zin om je volgens dezelfde tijdzones met een groep van tien te verbinden?

Antwoord: Als je je alleen tijdens de weekenden met elkaar verbindt en dit goed voor je uitkomt, kan je zelfs tien tijdzones bij elkaar brengen, en als je dat niet kan, hoeft het niet. Spiritueel werk moet ontspannen zijn! Het moet zo makkelijk en systematisch mogelijk zijn.

Het enige wat niet makkelijk is, is afstand doen van het ego. Al het andere doen we zonder ons in te spannen. Je kunt met iedereen in verbinding zijn en ontspannen op de bank liggen omdat we met spiritueel werk bezig zijn. Daarom is het voor mensen uit verschillende tijdzones, die verschillende tijden hebben om zich met elkaar te verbinden, niet nodig om dat te doen ten koste van werk- en slaapuren. Zo’n verbinding kan niet lang standhouden, want tenslotte stort zo iemand in elkaar. Dit heeft niets te maken met het werk in de groep van tien.

Het is voldoende voor de groepen van tien om elkaar drie keer per week 15 minuten lang te ontmoeten. Bij ons bij Bnei Baruch in Petach Tikva, ontmoeten de groepen van tien elkaar 10 minuten na elke ochtendles en dat is alles. Als je in jouw streek de mogelijkheid hebt om elkaar tien minuten in de avond te ontmoeten en iets met elkaar te verhelderen, zelfs als het alleen maar een virtuele verbinding is, is dat goed en voldoende. Dit is het leven in de groepen van tien.

Vraag: Maar we ontmoeten elkaar niet fysiek, we komen elke avond bij elkaar, lezen een artikel en houden ons aan de 6 minuten. Iedereen is aan het werk en concentreert zich op het denken aan de groep van tien, hierdoor wordt het werk niet verstoord. Is het de moeite waard om met deze oefeningen te stoppen en te doen wat u nu zegt?

Antwoord: Ik kan niemand aaanraden om tijdens de werkuren aan iets totaal anders te denken. Ik weet niet wat zijn of haar werk inhoudt. Misschien is het ingewikkeld, gevaarlijk, illegaal. Je vat alles wat ik zeg op een fanatieke, irrationele manier op.

Er bestaat geen voorschrift dat zegt dat een mens moet lijden aan het spirituele werk waar hij mee bezig is. Dat is verboden! Het doel van de schepping is vreugde ervaren, goed doen en alleen geven.

From the Conventions in Krasnoyarsk 6/16/13, Lesson 6

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed