Opvoeden of Temmen?

Dr. Michael LaitmanVraag: Tijdens het proces van integrale educatie worden onze vijf zintuigen gevoeliger. Maar een mens moet ook steeds weer terugkeren naar de echte wereld, waarin hij een bepaalde bescherming nodig heeft omdat hij voortdurend te maken heeft met allerlei negatieve situaties. Hoe kunnen we mensen leren om met de wereld om te gaan waarin ze terugkeren, nadat ze klaar zijn met de integrale studie?

Antwoord: Na de cursus integrale educatie zullen de mensen deze wereld op een andere manier benaderen en aanvoelen. Maar we moeten mensen niet precies leren hoe zij met de wereld om zich heen moeten omgaan. Het gaat erom dat we mensen moeten veranderen. Als mensen zich bewust worden van innerlijke veranderingen, zullen zij deze wereld ook anders gaan beschouwen.

In het algemeen geven we een verkeerd advies aan onze kinderen als we hen leren om een ander niet te slaan, om niet te vechten en niet te vloeken. Dat is geen opvoeding. Dat lijkt op het temmen van dieren. We moeten hen innerlijk veranderen, zodat het voor hen ondenkbaar wordt om te slaan, te vloeken of te vechten. Daarom moeten we een innerlijke transformatie meemaken en opstijgen naar het volgende niveau, maar niet domweg een systeem van verboden opvolgen.

Dit is de fout van het moderne onderwijs en de opvoeding die erop uit zijn om mensen te oriënteren op de manier waarop zij zich moeten verhouden tot het leven en de wereld. Het enige wat we moeten doen is mensen naar een hoger niveau leiden. De rest komt dan van nature.

Hetzelfde geldt voor de wetenschap en de kunst. In feite is het niet nodig om mensen iets te leren. Als we anderen voelen als onszelf, beginnen onze sensoren zich te openen. Plotseling begrijpt iemand van binnenuit hoe hij bijvoorbeeld mooie muzikale klanken kan produceren. Het is de meest natuurlijke vorm van onderwijs. Het enige wat we nodig hebben is anderen op een hoger niveau brengen en ze verbinden met de rest van de natuur, in tegenstelling tot hun aangeboren egoïsme.

Op basis hiervan gaan mensen zich ‘uitbreiden’, ze gaan open en worden één met hun omgeving. Dit is het enige wat mensen nodig hebben. In zo’n staat kan niemand ons schade toebrengen en zullen we bij anderen geen tegenstrijdigheden of problemen veroorzaken. Mensen zullen zich altijd goed voelen omdat zij in harmonie met het programma van de schepping blijven. Er zal door hen nooit ook maar enige vorm van negativiteit ontstaan. Het maakt dan niet uit waar we zijn, er zal altijd een positieve sfeer en mededogen om ons heen zijn.

From a TV Program “Medicine of the Future,” part 3, 4/7/2013

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: