Onder De Autoriteit Van Het Geld

Dr. Michael LaitmanVraag: Op het ogenblik wordt in veel landen het hele systeem van de gezondheidszorg overgedragen aan de regering en doet vrij veel ons aan een lopende band denken. Artsen doen hun best om zo veel mogelijk patiënten te zien en zo weinig mogelijk tijd aan hen te besteden. Om extra aandacht te krijgen van hun arts moeten patiënten vaak bijbetalen.

In het hele tijdperk van de medische ontwikkeling zijn artsen nooit rijk geweest. Ze waren beroemd, deskundig, maar nooit rijk. In overeenstemming met de groei van verlangens staat het verlangen om rijk te worden bovenaan. Daarna komt er een verlangen om gerespecteerd te worden en ook om beroemd te zijn, het verlangen naar kennis komt op de laatste plaats. Het werkt dus andersom in de geneeskunde. Waarom is ons medische systeem zo diep gezonken? Waarom staat het belang van geld boven dat van respect, kennis en zelfs boven de wens om anderen te helpen?

Antwoord: Dit verschijnsel geldt niet alleen voor het gebied van de geneeskunde, maar voor alle gebieden van menselijke activiteiten. Mensen groeien (in tegenstelling tot de minerale, animale en vegetatieve materie) voortdurend als gevolg van hun egoïsme, de basis van de menselijke natuur. Onze verlangens worden steeds egoïstischer, ze hebben steeds meer controle over ons en verwijderen ons op die manier van elkaar.

Ooit leefden we in grote families, maar nu verwerpen we zelfs een kleine familie. Iedereen wil tegenwoordig afzonderlijk leven, het aantal echtscheidingen neemt toe, mensen willen niet meer trouwen, willen geen kinderen, enz. Onze egoïsme is gegroeid naar een niveau waardoor we, veel sterker dan daarvoor, van elkaar verwijderd raken en in plaats van ons verlangen te vergroten om kennis te verwerven, te bereiken en te voltooien, komt geld op de eerste plaats en wordt ons leven daardoor heel pragmatisch. De hele wereld is afhankelijk van geld, alles is onderworpen aan geld. Geld is macht.

Vroeger was respect, eer en macht niet afhankelijk van geld. Eer stond bovenaan. De afgelopen honderd jaar is ons egoïsme zo groot geworden dat we niets anders meer kunnen zien dan dollartekens. Alle gebieden van menselijke activiteit, zoals wetenschap, kunst, of de een of andere vorm van creativiteit, waardoor veel mensen zich nog steeds aangetrokken voelen, werden beschouwd als hoogstaand, voor poëzie of wetenschappelijk onderzoek offerden veel kunstenaars en wetenschappers hun leven op. Niemand hecht hier nog waarde aan.

Tegenwoordig staan bijvoorbeeld kunst en wetenschap volledig onder controle en worden ze geheel en al door geld onderdrukt. Kunstenaars en wetenschappers moeten zich gewoonweg aanpassen aan dit niveau. Soms voelen ze nog de neiging om zich op te offeren, maar dat moeten ze meteen onderdrukken. Kunstenaars en wetenschappers opereren vanuit een smal raamwerk, omdat ze begrijpen dat hun succes volledig afhankelijk is van de steun van hun sponsors en van de hoogte van hun bankrekening.

Tegenwoordig zijn diverse gebieden van het leven, die ons bijzonder dierbaar zijn, totaal afhankelijk van geld want ze worden opgekocht door de heersende financiële systemen en zij hebben daar de directe zeggingschap over. Het bovenstaande geldt ook voor de massamedia die volledig afhankelijk zijn van degenen door wie ze betaald worden.

Zelfs het onderwijs op scholen krijgt niet voldoende aandacht, omdat het doel daarvan is om het kudde-instinct in studenten te bevorderen en hun individualiteit te onderdrukken, zodat ze geen welwillende, niet-financiële, onzelfzuchtige houding zullen ontwikkelen. Hierdoor is het heel eenvoudig om te bepalen hoeveel iemand waard is, hoeveel men kan kopen en wie de controle heeft.

De afgelopen halve eeuw wordt dezelfde tendens vertoond in de wereldwijde gezondheidszorg. Dit is de belangrijkste reden voor het feit dat dit veld heel gewild is. Bijna iedereen maakt er gebruik van: We worden in dit systeem geboren, we ontwikkelen ons erin, we moeten er voortdurend gebruik van maken en wij beëindigen ons leven ook in dit systeem. Dus, het gebied van de geneeskunde is uiterst ‘vruchtbaar’ en verschaft enorme bezoldigingen, het maakt de artsen rijk waardoor ze kunnen profiteren van het systeem.

Bovendien zijn we afhankelijk van veel medicijnen (die we vaak zelfs niet eens nodig hebben), ze worden voorgeschreven door artsen – het maakt niet uit of ze echt noodzakelijk zijn – en we worden verplicht om ze te nemen, dit vertaalt zich in enorme winsten. Zelfs als medicijnen niet veel kosten, heeft het gezondheidszorgsysteem door de verkoop ervan nog steeds het monopolie, waardoor de bevolking voortdurend geld moet uitgeven. Daarom worden er vele geruchten verspreid over ‘vreselijke ziekten’, allerlei bedreigingen, enz.

Dit verklaart waarom er grote concurrentie bestaat tussen de fabrikanten van geneesmiddelen. Bovendien wordt er veel onnodige ‘diagnose’- apparatuur geproduceerd. De groepen die financieel van deze stand van zaken profiteren, dwingen hun regeringen om medisch-gerelateerde kosten in te delen bij ‘vrije’ of ‘verplichte’ gezondheidszorg. Met andere woorden, we zitten vast aan een systeem dat op onze kosten gebruik van ons maakt, hierin staan wij allemaal volkomen machteloos.

Naast de verplichte gezondheidszorg van de staat is er ook een particuliere sector die veel duurder is en nog minder begrijpelijk in elkaar zit. Natuurlijk rechtvaardigt het zichzelf op een bepaald punt, omdat privé artsen gewoon hun eigen patiënten moeten genezen, anders hebben ze geen clientèle. Maar mensen moeten heel veel betalen voor de juiste behandelingen. Dus, de mensheid heeft al allerlei bewijzen voor het feit dat egoïsme de belangrijkste oorzaak van de verwoesting van onze gezondheid is en dat het ons ervan weerhoudt om op de juiste manier te leven.

Deze doctrines gelden niet alleen voor de gezondheidszorg. Gezondheid begint met zuivere lucht, evenwichtig eten, een goede ecologie en een zorgzame houding naar elkaar. Daarom moet het hele leven worden gecorrigeerd om aan een goede basis te kunnen bouwen voor het handhaven van de gezondheid van de mens.

De grote vraag vandaag is of deze taak samen gaat met de belangen van artsen, de farmaceutische industrie, de fabrikanten van medische apparatuur en de gezondheidszorgorganisaties. Eén ding is heel duidelijk: de massa lijdt onder de manier waarop  allerlei zaken momenteel geregeld zijn.

From KabTV’s “Medicine of the Future” 4/7/13

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed