Iedereen In De Groep Is Gelijk

Everyone Is Equal In The GroupVraag: Soms gaat een sterke groep iemand blokkeren die een leider en een organisator is om te proberen om hem gelijk te laten zijn aan alle anderen. Wat moeten we in zo’n geval doen?

Antwoord: In het verleden werd er dan gezegd: ‘Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, daarvan wordt zijn kop afgehakt.’

Een groep kan en mag niet aan iemand toestaan dat hij zich boven de anderen stelt. Iedereen is gelijk in alles! In de groep gaat het alleen over gemeenschappelijkheid, hier mag absoluut geen twijfel over bestaan.

Als je ziet dat er iemand met speciale kwaliteiten in je groep is – iemand die speciale eigenschappen heeft, zoals onder druk kunnen werken, geduldig zijn, verlangen hebben, enzovoort – geef hem dan iets om buiten de groep te doen. Test hem op deze manier en haal hem uit de groep. Laat hem iets externs doen wat los van de groep staat, zodat er geen geroddel komt of er problemen in de groep ontstaan. Maar zolang iemand deel uitmaakt van de groep, moet hij niet opvallen. Het is ook een soort test om te zien of hij de wilskracht heeft om zichzelf voortdurend te beperken, zodat de groep homogeen blijft.

Praat afzonderlijk met hem: “Hoewel je opvalt, kijk en leer van de anderen. Dit is jouw opdracht. Je moet jezelf net zo gedragen als de anderen en onder geen beding boven hen gaan staan. Dit is de enige manier waarop jij je kunt uiten. Dit is niet de plek om je hart uit te storten.” Zo kan hij oefenen.

Vraag: Wanneer moet hij uit de groep gezet worden als hij niet aan iedereen gelijk kan zijn, maar het wel probeert?

Antwoord: De groep kan zulke pogingen niet tolereren. Als hij zichzelf onder controle kan houden, laat je hem in de groep blijven en je laat hem ook zijn organisatorische vaardigheden ontwikkelen. Maar als hij geen organisatorische vaardigheden heeft, maar er alleen maar op uit is om onrust te veroorzaken, zal hij er langzamerhand aan wennen om niet op te vallen in de groep. Er zijn echter mensen die dit niet kunnen accepteren en die, net als kinderen, denken: “Hoe kan ik nou samen met anderen zitten?” Zulke mensen moeten uit de groep gezet worden.

From a Talk on Integral Education 4/4/13

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed