Is Spiritueel Genot Voor Iedereen Gelijk?

Dr. Michael LaitmanVraag: Is er verschil tussen een man en een vrouw bij het ervaren van de staat van een gemeenschappelijke, integrale mind, of is er geen verschil?

Antwoord: Ieder mens heeft zijn eigen vormen van genot, omdat een ieder zijn eigen oorsprong heeft en zijn eigen verbinding met anderen. Dit is uiterst subjectief. Daardoor kun je onmogelijk zeggen wat het verschil is tussen mannen en vrouwen als zij een staat van genot en vervulling beleven.

Dit verschil kunnen we niet uitleggen door middel van denkbeelden die we daarover in onze wereld hebben. We weten dat er verschil bestaat tussen de manier waarop een man en een vrouw onze wereld beleeft. Een man is tot op zekere hoogte in staat om te voelen wat een andere man voelt. Maar hij kan de ervaringen van een vrouw niet voelen. Hij kan haar niet begrijpen, omdat zij een volkomen andere kijk op de wereld heeft.

Het zijn twee werelden, een man en een vrouw. Hetzelfde geldt voor spiritualiteit. Voor het mannelijke deel in de spirituele wereld is het niet mogelijk om het vrouwelijke deel te voelen. Je kunt wel haar verlangens aantrekken en in jezelf opnemen om ze te vervullen, maar niet in haar plaats, alleen ten dienste van haar.

Vraag: Maar behoort dit uiteindelijk niet ergens samen te smelten?

Antwoord: Uiteindelijk smelt dit samen in de vorm van elkaar aanvullen, wederzijdse verbinding, maar dan is het nog steeds de verbinding tussen twee tegenstellingen.

From KabTV’s “Talks with Michael Laitman,” 3/11/12

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed