In De Vrouwengroep Is Er Geen Sprake Van Hiërarchie

Dr. Michael LaitmanVraag: Dankzij de recente veranderingen (vanuit de vrouwen-conventie) is het grote belang van de eenheid van vrouwen naar voren gekomen.

In onze groep is de activiteit van de vrouwen verschillend. Voor de actieve vrouwen organiseren we een aantal activiteiten en afzonderlijke workshops, daardoor creëren we verschillende groepen binnen de vrouwengemeenschap. Hierdoor zijn er veel ongelukkige vrouwen die denken dat wij deze vrouwengemeenschap hebben verdeeld. Is het goed om dit te doen binnen de vrouwengroep?

Antwoord: Ik geloof dat dit onjuist is. Het geheel moet zo uniform mogelijk zijn. Ik maak geen enkele verdeling. Sommige vrouwen doen minder mee, om wat voor reden dan ook, anderen meer. Ik kijk nooit naar de oorzaken daarvan, vooral niet wanneer we het over de vrouwen hebben, dit geldt niet voor de mannen. Op de mannen kunnen we druk uitoefenen, maar bij vrouwen behoort dat niet te gebeuren. En in het algemeen gesproken zijn vrouwen gelijkwaardig aan mannen en behoren ze ook zo behandeld te worden. Maar onderling moeten zij geen enkele verdeling maken. Absoluut niet!

Vraag: Op basis van welk principe zou de vrouwengroep dan gevormd kunnen worden?

Antwoord: Volgens het principe van de cirkel: iedereen is gelijk. Als ik op weg naar spiritualiteit verder wil komen, heb ik geen aardse niveaus nodig: wat voor eer zal mij toevallen, hoeveel sterren kennen ze mij toe? Alleen vorderingen op het spirituele pad zijn belangrijk voor mij, ik vraag niets voor mezelf. Als ik in de gelegenheid ben om me in te spannen, doe ik dat, als ik daarvoor geen gelegenheid heb, niet. Een mens moet uitzien naar de hoogste beloning voor de inspanningen die hij verricht en niet naar macht en aanzien in de groep. Waarvoor? Dat is niet op zijn plaats!

Er zijn mensen die goed kunnen organiseren, dat is iets anders. We wijzen hen aan om voor een en ander verantwoordelijk te zijn, omdat we er voordeel van hebben als zij deze of andere  taken op zich nemen, maar we moeten de groep in geen geval splitsen.

Wij hebben mensen die heel hard voor de groep werken. Nou en? Denken zij dat ze daardoor meer krijgen? Hoezo?

Vrouwen zijn meestal niet vrij: zij hebben een man, familie, kinderen en ouders. We kunnen daarom van hen niet hetzelfde eisen als van de mannen.

From the Virtual Lesson 1/20/13

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: