Een Lichtvonk In Een Virtuele Wereld

Dr. Michael LaitmanBaal HaSulam, Shamati, artikel 3: ‘De Kwestie Van Het Verwerven Van Spiritualiteit’. Omdat het verlangen om te ontvangen ‘schepsel’ genoemd wordt en een ‘nieuw onderscheidingsvermogen’, begint de uiting daarvan precies daar, waar de wil om te ontvangen indrukken gaat krijgen. Taal geeft inzichten weer, stukjes van indrukken. Want hier is er al sprake van een interactie tussen het Licht en de wil om te ontvangen.

Vraag: Wat is Licht?

Antwoord: Er wordt iets bijzonders in je wakker gemaakt, een ongewoon verschijnsel en je noemt het Licht. Als het komt, weet je dat je het zo benoemt.

Maar je hebt nu niet de juiste kli om dit verschijnsel te voelen. Voordat je spiritualiteit bereikt, zijn alle verlangens alleen op eigenbelang gericht: ‘alles voor mijzelf, voor mijn eigen voordeel, om anderen te gebruiken, alles voor mijn eigen bestwil, tegen anderen’. Zo werkt het ongeveer tegenwoordig en als je zo in deze verlangens leeft, kan je het fenomeen geven, liefde, samenwerking, verbinding en een verlangen dat naar buiten gericht is – al die dingen die ‘Licht’ genoemd worden – niet voelen. Voor jou is het geen Licht, maar duisternis.

Soms wordt het donker en voelt alles naar: je voelt je hulpeloos en je hebt het gevoel dat er niets uit je handen komt, je ziet totaal geen Licht aan het einde van de tunnel. Zo laten je verlangens zich aan je zien als er in onze wereld geen Licht waarneembaar is, geen spoortje Licht dat de duisternis in de kli verlicht.

In onze armzalige verlangens kan alleen een heel klein sprankje Licht gloeien en een beetje leven en vreugde geven. Dit vonkje is zo klein, dat het zelfs in egoïstische kelim (vaten) om te ontvangen kan binnendringen. In die kelim leef ik, op de niveaus van stille, vegetatieve en animale aard. Het niveau van de mens bevindt zich daarboven en ik maak er geen deel van uit.

Er zijn verlangens om te ontvangen en verlangens om te geven op dat niveau, die in mij onthuld zullen worden in hun tegengestelde vorm. De linkerlijn is de neiging tot het kwaad, het werkelijke ego dat onthuld wordt in de mate waarin ik mij wil verbinden met anderen en dat doe. Dan trek ik het Corrigerende Licht naar mij toe en probeer ik de goede kracht te verkrijgen en in de middellijn – die Adam (menselijk) genoemd wordt – te werken met de beide neigingen.

Ondertussen bevind ik me op het niveau van het animale, onder de dominantie van mijn kleine ego en ontvang ik alleen een ‘klein kaarslichtje’ in de kli, die gevormd is uit de eerste drie niveaus. Vanuit spiritueel oogpunt bekeken, wordt dit niet als leven of bestaan opgevat. Onze wereld wordt dus een virtuele wereld genoemd, alsof deze wereld onder het bewustzijnsniveau bestaat.

From the 3rd part of the Daily Kabbalah Lesson 10/12/12, Shamati #3

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: