Wreedheid Brengt Wreedheid Voort

Dr. Michael LaitmanIn het Nieuws (van The Christian Science Monitor): “Zolang er kunstvormen zijn, vragen mensen zich af wat voor effect een gewelddadige inhoud heeft op het gedrag. Plato wilde jongeren weghouden van heftige toneelstukken, hij was van mening dat zulke stukken schadelijk waren voor een goede karakterontwikkeling. Zijn leerling Aristoteles was het daar niet mee eens, hij bracht er tegenin dat drama een louterend effect heeft en juist afleidt van woede en agressie. …

“Conclusie: mediageweld vormt een bedreiging voor de volksgezondheid voor zover het leidt tot een toename van real-world geweld en agressie. Elke categorie gewelddadige beelden heeft invloed: fictieve TV en film, TV-nieuws, video spellen.

“Ook lijken recente, neurowetenschappelijke experimenten aan te tonen, dat langdurige blootstelling aan gewelddadige en agressieve beelden de weerstand tegen actueel geweld en agressie verminderen. Al zijn de uitslagen van dergelijke onderzoeken voorlopig, het bewijsmateriaal lijkt duidelijk Plato in het gelijk te stellen en niet Aristoteles.”

Mijn commentaar: Alleen de omgeving (de invloed van allerlei mensen en de media) voedt iemand op, vormt hem door het belang dat er aan waarden wordt toegekend en de mate van de beperkingen die gesteld worden. Daarom kunnen mensen, als zij zich eenmaal in een bepaalde omgeving bevinden, de invloed van zo’n omgeving niet langer weerstaan en worden zij identiek aan die omgeving.

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed