Niet De Hoeveelheid Telt Maar De Kwaliteit

Dr. Michael LaitmanVraag: Tegenwoordig zijn er niet veel mensen die zich aangetrokken voelen tot de wijsheid van Kabbalah. Kunnen we verwachten dat er door onze disseminatie nieuwe punten in het hart zullen ontwaken?

Antwoord: Ik heb geen nauwkeurig antwoord op deze vraag. Ik wil niet iets zeggen waarover Kabbalisten niet geschreven hebben. Maar het is belangrijk dat je begrijpt dat je de held in kwantiteit hebt en de held in kwaliteit. Er staat geschreven: “Gij zijt het kleinste van alle volkeren”. Dus er zullen in de toekomst ook maar weinig mensen zijn, net zoals je dat ziet in onze groepen over de hele wereld en er zullen ‘fans’ zijn, net als nu, cirkels daarbuiten die niet specifiek op Kabbalah gericht zijn, maar naar ons luisteren, ons steunen en het gevoel hebben dat zij dichtbij ons staan.

Wij zijn met heel weinigen, maar sterk en krachtig in hoogte, in begrip, in herkenning, in onze verbinding met het Goddelijke. De krachten zullen door ons heen naar de aarde stromen, zoals door een bliksemschicht, de raadgevingen, de plannen en alles wat we voor iedereen organiseren. Omdat mensen geen andere keus hebben of misschien wel omdat ze ons geloven, zullen ze vertrouwd raken met onze boodschap.

Als één ziende een groep blinden leidt, kunnen mensen hem volgen, zoals Baal HaSulam zegt, en zij kunnen er zeker van zijn dat zij het doel zullen bereiken. Ik denk niet dat er veel zal veranderen in dit scenario.

Wij geven lezingen en houden rondetafelgesprekken, we geven openbare lessen, maar dat doen we niet om mensen naar ons toe te trekken, niet om hen met ons op één lijn te krijgen. Integendeel, wij moeten op hun ‘terrein’ werken en hen een algemene, ‘populaire’ correctiemethode brengen, maar niet onze speciale methode. Masachim (schermen), Lichten, kelim (vaten), Partzufim, restricties, dat alles is niet voor hen bestemd. Mensen hoeven alleen maar weet te hebben van een wijd verspreide verbinding die het fysieke leven gemakkelijker zal maken.

Dit is onze boodschap aan het publiek. Wij moeten geen Kabbalah en al dat verheven materiaal bij hen ‘injecteren’. We moeten op gelijk niveau met mensen spreken, van ‘hart tot hart’ over de dingen waar zij zich zorgen over maken: de opvoeding van de kinderen, allerlei dagelijkse zorgen, enz.

Dit moeten we benadrukken en hen enigszins bewust maken van wat zij missen, laten zien dat wij hen gerust kunnen stellen en hen door onze methode kunnen helpen.

From the 4th part of the Daily Kabbalah Lesson 8/1/12, “Introduction to The Book of Zohar

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed