Een Praktische Gids Voor De Integrale Methode

Dr. Michael LaitmanVraag: Er kan in een boek een zekere nadruk worden gelegd op, bijvoorbeeld, antropologie of ontwikkeling of op bepaalde professionele of psychologische aspecten. Wat is, gezien het feit dat het materiaal to the point en relevant moet zijn, de beste manier om een boek over de integrale methode voor te bereiden?

Antwoord: Naar mijn mening zou dit boek moeten anticiperen op het volgende boek of zelfs op een reeks boeken, die een praktische gids zullen vormen voor het creëren van de segmenten van een integrale gemeenschap. Later zullen deze segmenten zich verenigen tot één integraal geheel. Daarom moeten we het praktische aspect benadrukken, de manier waarop verschillende groepen van de bevolking – in verschillende situaties die we tegenkomen in industriesteden, op scholen en in gezinnen – hun problemen kunnen oplossen door tot een integraal geheel te komen.

Op dit moment leven we in een gescheiden samenleving, een familie of een klas, in een stad of een deel ervan, in een bedrijf, enzovoort. Er is spanning tussen mensen, het gaat hierbij over externe en interne factoren. We moeten laten zien hoe we hen kunnen brengen tot een interne eenheid, tot de perceptie van de gemeenschappelijke kracht, de gemeenschappelijke gedachte, de perceptie van een gemeenschap die tussen hen ontstaat.

Een familie bestaat immers niet alleen uit een man en een vrouw, kinderen en grootouders. Een familie is iets wat hen verbindt, is de verzameling van alle eigenschappen en verbindingen die tussen hen bestaan, het is alles wat zij graag hoog houden en willen behouden.

Hoe kunnen we al onze problemen oplossen en al onze vragen beantwoorden op basis van deze eenheid, deze band, dit behouden en ontwikkelen en van hieruit werken? Eerst verheffen we ons naar het niveau van de vorming van één gemeenschap en op basis daarvan beginnen we deze vragen alleen zó te beantwoorden, dat we met deze antwoorden onze gezamenlijkheid, onze verbinding en eenheid versterken. Vervolgens zullen we een steeds hogere eenheid bereiken door deze problemen op te lossen.

We zullen een heel interessante tendens zien. Blijkbaar doen deze problemen zich alleen voor om ons meer en sterker met elkaar verbinden. Dit is de belangrijkste reden en het komt niet door mijzelf of door jou.

In werkelijkheid liggen de zaken totaal anders. Ze komen voort uit een vraag van interne en externe aard, die ons dwingt om boven onszelf uit te stijgen, om ons met elkaar te verenigen en zo iets te creëren dat we kunnen aanduiden als één enkele persoon, één geheel.

Deze wijze van oplossen moet duidelijk uiteen gezet worden, aangetoond en beschreven. Ik denk dat dit op het ogenblik het belangrijkste is en de eerste inleidende beweging gaat naar een integrale gemeenschap, samen met integrale educatie en opvoeding. Het werk dat we voorbereiden moet naar veel specialisten gestuurd worden die er al over spreken en ervan uitgaan dat dit de volgende stap is in de menselijke ontwikkeling voor de oplossing van al onze problemen, met name de economische en financiële crisis, werkloosheid, enzovoort.

Uiteraard moeten we tegelijkertijd de volgende stap aangeven: een integrale gemeenschap worden die alle mondiale problemen zal oplossen. Met andere woorden: de reconstructie van ons hele sociale beschavingssysteem, waarin handel, wetenschap, cultuur, financiën, economie, familie en de educatie van kinderen en volwassenen samenkomen. Er kan niets worden beslist zonder de gemeenschap waarnaar we streven en waarmee we alles kunnen oplossen.

Als we dit alles op een dergelijke, algemene manier kunnen laten zien en reacties krijgen van politieke en sociale wetenschappers, psychologen, natuurkundigen, biologen, ecologen en andere specialisten, zullen we – in aanvulling op dit werk – ook het materiaal kunnen publiceren dat we, met hun steun, van hen ontvangen en hun commentaren kunnen doorwerken. Zodra we ons met wetenschappers verenigd hebben, zullen we een internet-community rond dit boek creëren, een forum waarop we meningen kunnen uitwisselen en zo diverse problemen oplossen.

Wetenschappers zijn tegenwoordig heel ondernemend. Ze komen letterlijk overal vandaan en omvatten alle segmenten van de samenleving en de problemen daarin. Op deze manier zullen we in staat zijn om de volgende stap in ons werk te gaan maken, waarbij wij al zullen zien hoe we op een meer praktische manier dit idee kunnen gaan toepassen voor de oplossing van de huidige en toekomstige problemen. Dit is mijn visie op dit alles.

We gaan twee stappen tegemoet. De eerste stap is het verzamelen en voorbereiden van al het materiaal, inclusief onze gesprekken. Daarna het verzamelen van veel reacties, misschien gezamenlijk bepaalde artikelen schrijven, commentaren enz. en dit alles zo met elkaar verbinden, dat het ons met elkaar verbindt.

From a “Talk on Integral Upbringing” 5/31/12

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: