De Derde Kracht

Dr. Michael LaitmanWe zullen een moeilijke tijd doormaken totdat we, naast de natuur, nog een kracht verwerven, namelijk de Schepper, die ons verlangen naar ontvangen beïnvloedt en het voortdrijft zoals een trein over aangelegde rails rijdt. Zonder een extra kracht ligt het proces van tevoren volkomen vast. Alles staat vast, met inbegrip van de deadlines en het eindpunt. Soms merk ik niet eens dat het leven ongevraagd verder gaat en helemaal niet van mij afhankelijk is.

De wetenschap van Kabbalah maakt het mij echter mogelijk om de hulp in te roepen van een derde kracht, die mij helpt om mijn eigen ontwikkeling te besturen. De kracht van het Licht stuwt mijn sneltrein al voorwaarts, daar is niets aan te doen. Ik kan echter gebruik maken van een extra kracht om bewust en met gevoel vooruit te gaan, dan begrijp ik het proces en weet ik wat voor trein dit is, waarheen hij gaat en waarom hij voortsnelt, waardoor hij voortbewogen wordt, enz. Als ik dat alles ontdek, zie ik welke kracht ik als hulp nodig heb en wat ik dan kan veranderen.

We hebben dus geen enkele kans om ook maar iets te veranderen, totdat we begrijpen wat onze natuur, ons egoïsme is en totdat we ons van het kwaad ervan bewust worden, totdat we de kracht van de natuur bereiken, die ons voortstuwt zonder naar onze mening of toestemming te vragen. We moeten eerst leren hoe alles er werkelijk voorstaat.

Daarom noemen Kabbalisten de wetenschap van Kabbalah de oorsprong van alle wetenschappen. Omdat Kabbalah de essentie van de materie onderzoekt, evenals de krachten waardoor deze materie wordt beïnvloed, gecontroleerd en tot ontwikkeling gebracht. Daarnaast maakt Kabbalah het ons mogelijk om de derde kracht, die ons pad gemakkelijker maakt, aan te trekken.

Door middel van de wetenschap van Kabbalah maak ik verbinding met die kracht. In oorsprong is deze niet in mij aanwezig. Het is niet het Licht onder wiens invloed het verlangen naar het doel zich ontwikkelt. We spreken hier over een andere kracht: over ‘het Licht dat Corrigeert’, dit is iets volkomen anders. Het komt alleen als ik erom vraag. Anders word ik nog steeds voortgedreven door de tegenstelling tussen het Licht en de kli (vat).

‘Het Licht dat Corrigeert’ is een speciale, toegevoegde kracht die mij in de eerste plaats het menselijke niveau aanreikt. Het doet niets uit zichzelf. Ik heb er zeggenschap over en ik activeer het, al naargelang ik het proces heb uitgezocht en het mechanisme heb leren kennen. En zelfs als ik niet precies weet hoe het geactiveerd wordt, wil ik dit Licht, ongeacht mijn verlangen, mijn niveau van ontwikkeling, de trein die zich voortbeweegt, zonder dat ik daar iets aan kan doen.

Juist de wetenschap van Kabbalah geeft mij de verbinding met deze derde, extra kracht, met het Licht dat Corrigeert. Dan ben ik in staat om mij voort te bewegen als een mens die gelijkvormig is aan de Schepper, die het proces bestuurt en er van bovenaf naar kijkt. Vanuit vogelvluchtperspectief kijk ik naar waar mijn verlangen uit bestaat, naar de kracht die mij voortdrijft over de paden, naar het programma dat mij, zonder twijfel, te zijner tijd naar het eindpunt zal brengen door een combinatie van de krachten van het Licht en van de kli. Gelijkvormig aan de Schepper kijk ik van bovenaf naar de twee krachten, waarmee Hij de schepping bestuurt.

Tegelijkertijd verlang ik echter naar de derde, extra kracht, dat deze in mij de leiding heeft, de middellijn, de masach (scherm). Ik bouw in mij de mens. Ik wil alleen verder komen met de hulp van deze kracht. Deze omvat mijn besluiten, mijn handelingen en de resultaten ervan. Alles is hierin aanwezig, in de middellijn. Wij bewegen ons voort als dieren, die aangetrokken worden tot het goede en wegrennen van het kwade. De derde kracht is echter het werkelijke verstand, waarmee ik eerst een restrictie aanbreng over alles, en elke situatie controleer of analyseer. Ik ben mij bewust van goed en kwaad en kom daarna tot een besluit. Daarna ‘druk ik alweer op de pedalen’ omdat ik weet in welke mate en op wat voor manier ik via deze derde lijn vooruit kom.

Ik breng de nodige restricties zelf aan en zij activeren alle het algemene programma van de algehele evolutie op mijn manier. Ik breng het tot stilstand, bestuur het en juist het feit dat ik zeggenschap heb over de evolutie, maakt mij tot mens. Eerst moet ik echter begrijpen waarin ik dan veranderd word.

Dit betekent, dat het geven van de Torah, namelijk de correctiemethode, bedoeld is om mij boven het natuurlijke proces van ontwikkeling uit te tillen en mij naar het menselijke niveau te brengen. Vandaag de dag gebeurt dit met de totale mensheid, die aan het ontdekken is dat we volledig ondergeschikt zijn aan het programma dat bestuurt. Alles wat ooit plaatsvond in de wereld werd uiteindelijk niet door ons veroorzaakt. De systemen die we vormden zijn in wezen het resultaat van onze egoïstische natuur. De natuur dreef ons voorwaarts, dwong ons op heel nauwkeurige wijze tot het bouwen van een maatschappij en mechanismen, die daaraan ondergeschikt waren.

Nu ontdekken we, dat dit proces ons niet meer voldoet. Er heeft zich nu een situatie voorgedaan, waarin het voor ons nodig is om dit proces te overstijgen, om te begrijpen dat het tot nu toe door de natuur werd gerealiseerd. We moeten nu echter leren om het proces zelf te besturen. De egoïstische methoden werken niet meer, omdat nu voor ons de tijd aangebroken is om het programma te leren en op een hoger niveau van begrip te komen.

Wij hebben ieder een persoonlijke bewustwording ontvangen, de mensheid als geheel zal nu echter bewuster moeten worden, op wereldwijd niveau. Wij werden aangedreven door kwalitatieve klappen en teleurstellingen, op het niveau van de innerlijke zoektocht; de mensheid zal echter de nodige problemen krijgen op het materiële niveau: veiligheid, voedsel, ecologische rampen, het klimaat, enzovoort. Alles heeft tot doel mensen zover te brengen, dat ze op zoek gaan naar de extra kracht, die het de mensheid mogelijk zal maken om zichzelf te besturen. De crisis verergert, rampen hebben meer en meer de overhand, we kunnen nergens heen totdat we deze kracht vinden.

Hieruit zal de universele opgang bestaan. Daarom zal iedereen de wetenschap van Kabbalah nodig hebben. Men zal de derde kracht nergens anders vinden op deze wereld. Deze kracht is niet aanwezig in de wetenschappen en methoden van deze wereld.

Intussen moeten we hen helpen. Zelfs als ze de oplossing nog niet kunnen vinden, we moeten toch naar hen toegaan.

From the 4th part of the Daily Kabbalah Lesson 11/7/11, “Matan Torah (The Giving of the Torah)”

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed