Korte Gedachten Over Shamati, ‘Wat Is Het Verschil Tussen Een Schaduw Van Kedusha En Een Schaduw Van De Sitra Achra’

Schaduw betekent dat ik in duisternis ben. Ik voel me onmachtig. Ik voel het aantrekkelijke niet van het spirituele werk. Ik heb nergens zin in. Ik voel me in alles uitgeput, alsof mijn banden leeg zijn. Wat nu?

Als ik begrijp, dat dit alles naar mij toekomt met het doel mij verder te brengen en ruimte te maken voor mijn inspanningen, begin ik de schaduw te zien als een flirt, als het Licht dat met mij speelt. Het verbergt zichzelf met opzet, zodat ik het kan gaan ontdekken. Het gaat van mij weg, zodat ik een stap voorwaarts kan doen, er naartoe.

Door dit spel ga ik voelen dat er interactie tussen ons is. Dat Het zich verbergt, is een uitnodiging naar mij toe. Kabbalisten maken de vergelijking met de manier waarop een vrouw zich naar een man gedraagt. Zij verbergt zich met opzet, zodat de man haar kan ontdekken. Dit is het doel van kleding, de uiterlijke verschijning, make-up, enzovoort.

Als ik ontdek dat de verborgenheid van het Licht een uitnodiging naar mij is om me meer in te spannen en mijn houding, behoefte en verlangen te tonen, betreft het de heilige schaduw. Als ik me echter tot niets in staat voel en ik me niet aangetrokken voel tot de verborgenheid, is alles flauw, volledig smakeloos. “Waar heb ik dit allemaal voor nodig? Laat me met rust, ik heb nergens behoefte aan.” Er staat geschreven dat de schaduw van de Sitra Achra (de neiging tot het kwaad) mij wegduwt.

We komen verder met de hulp van de heilige schaduw, als we weggeduwd worden door de schaduw van de Sitra Achra. Alles hangt af van onze voorbereiding. Zelfs voordat een mens de schaduw ontdekt, is hij al voorbereid voor de neergang, de smakeloosheid. Hij weet dat het doel is, dat hij zijn verlangen naar het Licht, de Schepper, liefdevol geven, ontdekt.

Dit kan ik juist daar ontdekken, waar ik geen enkel persoonlijk, egoïstisch belang heb. Daarom voelt mijn ego zich er niet toe aangetrokken, daar kan ik laten zien dat ik het Licht werkelijk niet voor mijzelf verlang. Dit werk bevindt zich boven het verlangen.

From the 6th lesson at the Toronto Convention 9/18/11

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed