Crisis Is De Geboorte Van Iets Nieuws

Wanneer we Het Boek de Zohar lezen, moeten we ons het netwerk van alle mensen in de wereld voorstellen, en hoe dit hogere systeem wordt onthuld. Dan zullen we begrijpen dat Aba en Ima, YESHSUT en ZON, die door De Zohar beschreven worden, typen verbindingen tussen ons zijn.

We zitten in een systeem, dat ons met elkaar verbindt. In de verbindingen tussen ons bestaan er tien Sefirot. Tien Sefirot vormen een hele wereld: Zeir Anpin en Malchut zijn ZON, Hochma en Bina zijn de hogere Aba en Ima en YESHSHUT (Israel Saba ve Tvuna), Keter is Atik en Arich Anpin, de bovenste helft en de onderste helft.

We kunnen de verbinding tussen ons verdelen in vijf werelden of vijf Sefirot: Keter, Hochma, Bina, Zeir Anpin en Malchut, of in ZON, Aba ve Ima, Keter, enzovoorts. We leren over deze hele structuur in de wereld Atzilut.

A Crisis Is The Birth Of Something New

Als ik gelijkvormig wil worden aan jou, moet ik mezelf corrigeren in al deze verhoudingen. Natuurlijk is dat slechts tot op zekere hoogte en niet op het niveau van Gmar Tikkun (het einde van de correctie). Als ik dat doe, kom ik dichter bij je.

Er zijn 125 niveaus tussen de ene mens en de ander. Wanneer ieder zijn vriend volledig bereikt, bereikt hij het hele systeem, omdat het persoonlijke en het algemene gelijk zijn. Zo komen we verder.

De wijsheid van Kabbalah leert ons over wat zich tussen ons bevindt. Niet over onszelf, maar over de koorden die ons met elkaar verbinden, over de aard van de verbindingen tussen ons. Dit is het belangrijkste. Daarom bestuderen we bijvoorbeeld wat het begin van een maand (Rosh Hodesh) betekent en het begin van de week, het einde van de week, Shabbat of wat de feestdagen betekenen. Dit zijn verschillende vormen van verbinding, die er in dit netwerk zijn, volgens speciale handelingen die plaatsvinden in dit systeem.

Het netwerk werkt volgens haar doel. Ieder van ons is de wens om te ontvangen. Dit verlangen is niets, een dummy, het levenloze niveau van het levenloze: de stof waaruit alles is geschapen.

Het systeem wekt de stof en brengt het geleidelijk aan tot leven: en dan beginnen wij – de blokken van ruwe materie – te ontwikkelen. Alleen dit systeem veroorzaakt de ontwikkeling, versterkt en onderhoudt alles. Er bestaat niets anders dan dat. We leven in dit systeem.

Daarom, wordt er gezegd, dat het hogere Licht, dat in dit systeem aanwezig is, de hele wereld tot leven brengt. Het wekt ons op twee manieren. Enerzijds maakt het ons bewust van onze ontoereikende verbinding met anderen, waardoor we niet genoeg vitaliteit krijgen. Onze vitaliteit hangt namelijk af van de mate, waarin we deel uitmaken van het systeem, waarin verschillende uitwisselingsprocessen plaatsvinden, net zoals in ons lichaam, in de bloedsomloop, het lymfesysteem, het zenuwstelsel, en andere systemen.

Het leven is de verbinding tussen de elementen, de in- en output van energie, de stofwisseling. In het netwerk van onderlinge verbindingen vindt de uitwisseling plaats op het niveau van onze verlangens.

Daarom moeten we ons voorstellen, hoe wij het systeem kunnen laten ontwaken en niet wachten tot het ons wakker schudt ‘op zijn eigen tijd (Beito)’, volgens het plan, dat meestal onaangename effecten op ons heeft.

Als we het systeem kunnen laten ontwaken, zullen we dat als aangenaam ervaren, want tijdens het ontwaken zullen we het gaan begrijpen, ermee instemmen, instemmen met het idee dat we liefdevol moeten geven, met elkaar verbonden moeten zijn, deel moeten uitmaken van dit systeem. De algemene wet van het systeem is de wet van wederzijds garant staan, de absolute, wederzijdse verbinding tussen alle delen. Dit is de wet van een gezond lichaam, dat in harmonie is, in een perfecte globale, integrale verbinding.

Daarom lezen we Het Boek de Zohar, dat over dit systeem spreekt. Kabbalisten vertellen ons alleen daarover. Er bestaat niets anders dan dat om over te spreken. Onze wereld is een tegengestelde kopie van dit systeem, een compleet corrupte kopie. Dit betekent dat de verbindingen lijken te bestaan, maar we zien ze niet, we bestuderen ze niet op de juiste manier en we weten niet hoe we ze moeten hanteren. Alles is omgekeerd.

De crisis die wij nu meemaken is eigenlijk de onthulling van het netwerk tussen ons. In het Grieks, bijvoorbeeld, betekent het woord ‘crisis’ een’ keerpunt’, dat wil zeggen: correctie en geen corruptie. En het is inderdaad een correctie.

In het Hebreeuws verwijst het woord ‘crisis’ (Mashber), ook naar ‘geboortestenen’, een speciale zitplaats, waar vrouwen, die een kind baarden, vroeger op gingen zitten. RASHI schreef erover in zijn commentaar op de Torah (Exodus 1:16).

Laten we dus Het Boek de Zohar lezen en hopen, dat het netwerk tussen ons zal worden onthuld.

From the 2nd part of the Daily Kabbalah Lesson 10/2/2011, The Zohar

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: