Kabbalisten Over De Waarneming Van De Werkelijkheid, Deel 8

Dr. Michael LaitmanBeste Vrienden, stel alsjeblieft vragen over deze citaten van de grote Kabbalisten. De opmerkingen tussen haakjes zijn van mij.

Wij Kunnen Het Wezenlijke Niet bereiken Noch Waarnemen

Wij hebben geen enkele perceptie van de essentie van de mens zelf, zonder de materie. Dit komt omdat onze vijf zintuigen en onze verbeeldingskracht ons alleen uitingen laten zien van de acties van de essentie, maar niet van de essentie zelf.

Bijvoorbeeld: het gezichtsvermogen biedt ons slechts de schaduwen van de zichtbare essentie, omdat ze tegengesteld aan het licht gevormd zijn.

Eveneens is het gehoor slechts een kracht van de aanraking van een bepaalde essentie en de lucht. En de lucht, die daardoor weerstand ondervindt, raakt het netvlies in ons oor aan en wij horen dat er een bepaalde essentie in onze nabijheid is.

Smaak bestaat slechts uit de lucht die uit de essentie voortkomt en onze smaakzenuwen raakt, zo proeven we. De smaakzin is dan ook het resultaat van het contact tussen een bepaalde essentie en onze smaakzenuwen.

Dus al deze vier zintuigen geven ons uitingen van de werkingen, die voortkomen uit een bepaalde essentie en niets van de essentie zelf.

Het is zelfs zo met de tastzin, de sterkste van alle zintuigen, die heet van koud onderscheidt en hard van zacht, dit zijn slechts manifestaties van werkingen in de essentie, het zijn slechts de gevolgen van de essentie. Het is zo, omdat hitte gekoeld kan worden, koude verhit kan worden, vaste stof door chemische bewerkingen naar vloeistof omgezet kan worden, vloeistof in lucht kan veranderen, namelijk alleen in een gas, waar elke onderscheiding die onze vijf zintuigen ons kan bieden, ophoudt. Maar de essentie is er nog steeds in aanwezig, want je kunt lucht weer in vloeistof omzetten en de vloeistof in een vaste stof.

Het is duidelijk dat de vijf zintuigen ons geen enkele essentie laten ervaren, maar alleen uitingen ervan en de resultaten van de werkingen van de essentie. Het is bekend, dat we niet kunnen voelen wat we ons niet kunnen voorstellen en wat we ons niet kunnen voorstellen zal nooit in onze gedachten opkomen, we hebben geen enkele manier om het waar te nemen.

Baal HaSulam: “Voorwoord voor Het Boek de Zohar”, item 12

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht:

Volgend bericht: