Kabbalisten Over De Waarneming Van De Werkelijkheid, Deel 17

Dr. Michael LaitmanBeste Vrienden, stel alsjeblieft vragen over deze citaten van de grote Kabbalisten. De opmerkingen tussen haakjes zijn van mij.

Gedachte. Beweging. Tijd.

Een gedachte komt voort uit verlangen. Een mens denkt wat hij wil en denkt niet aan wat hij niet wil. Een mens denkt bijvoorbeeld nooit aan de dag waarop hij zal sterven. Integendeel, hij wil het gevoel hebben, dat hij eeuwig leeft, omdat hij dat wenst.

Het denken vervult echter een speciale rol: het maakt het verlangen groter. Als een mens een klein verlangen heeft, dat niet krachtig genoeg is om groter te worden, waardoor hij wat hij verlangt zou kunnen bereiken, kan hij dat verlangen groter maken, uitbreiden en gaan vragen om de vervulling ervan, door erover te denken en het te beschouwen.

Het blijkt dat de gedachte in dienst staat van het verlangen, het verlangen is het ‘zelf’ van de mens. Een groot verlangen overheerst kleinere verlangens. Als iemand wil, dat een klein verlangen groter wordt, is het raadzaam om er voortdurend krachtig aan te denken, omdat het verlangen toeneemt naar de mate, waarin men eraan denkt.

Daarom moet men voortdurend Kabbalah studeren, want de inspanning er onafgebroken in gedachten mee bezig te zijn, vergroot het spirituele verlangen van een mens, totdat dat verlangen werkelijk alles bestuurt.

Baal HaSulam: “Shamati (Ik Hoorde), no. 153: “De Gedachte komt voort uit het Verlangen”

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed